Glas Koncila br. 44/2017.

INTERVJU: DRAGANA LUCIJA RATKOVIĆ AYDEMIR
APOSTOLICA DJECE S POSEBNIM POTREBAMA
ĐURĐA KOVAČEVIĆ
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
PAPA O BUDUĆNOSTI EUROPE
Radosnom nadom i vjerom obnoviti Stari Kontinent
SUVREMENA MEDICINA
Uključiti duhovnost u liječenje
KATEKIZAM KATOLIČKE CRKVE
OKTOBARSKA REVOLUCIJA
Diktatura se predstavlja kao spas
REPORTAŽA: DUBRAVA KOD ŠIBENIKA

Trodnevni boravak drugoga čovjeka Vatikana, državnog tajnika pape Franje i njegovoga prvoga i najbližega suradnika, kardinala Pietra Parolina u Zagrebu važan je događaj za Crkvu u Hrvata, a u novom broju Glasa Koncila s nadnevkom nedjelje 5. studenoga zabilježen je intenzivan program i brojni susreti s hrvatskim biskupima, predstavnicima drugih vjerskih zajednica, studentima na blagoslovu dvorane Hrvatskog katoličkog sveučilišta, vjernicima na misnom slavlju u prvostolnici.

Naslovna i još četiri unutarnjih stranica detaljno – tekstom i fotografijom – izbliza su pratili poruke kardinala Parolina koje je izrekao u Zagrebu, sažete u naslovima: »Zajednička pravila čovječanstvu omogućuju suživot u pravdi i miru«, »Odaberimo dalekovidne poglede i otvaranja«, »Sveučilišta imaju zadaću prenošenja istine koja prosvjetljuje« i »Vjernik ne može ostati neosjetljiv za opće dobro«.

I urednički komentar mons. Ivana Miklenića analizira i stavlja u kontekst govore državnog tajnika Svete Stolice, za čiji pohod Zagrebu kaže da je bio u znaku bl. Alojzija Stepinca, iako nije – kao što su neki očekivali – objavio datum njegove kanonizacije. »Iako je u aktualnom povijesnom trenutku hrvatskim vjernicima i ljudima dobre volje u hrvatskom društvu najvažniji odnos vrha Katoličke Crkve prema bl. Alojziju Stepincu, a kardinal Parolin više je nego rječito potvrdio neupitnost njegove veličine i svetosti, druge poruke visokoga gosta zaslužuju da budu što dublje proučene i prepoznate kao izvrsni poticaji za buduće usmjeravanje i djelovanje Katoličke Crkve u Hrvatskoj«, napisao je urednik Miklenić.

Intervju sa stručnjakinjom interpretacije baštine Draganom Lucijom Ratković Aydemir tematizira odnos kulture i turizma kao prirodnih saveznika te se ističe kako kulturna baština može biti snažan pokretač ekonomije i gospodarstva. Među brojnim zanimljivostima iz prakse, sugovornica Glasa Koncila govori i o financiranju kulture, pristupu baštini koji donosi zanimljivost, ali ne i trivijalizaciju, ali i spominje Dubrovnik u kontekstu grada koji svjetski priznati stručnjaci navode kao primjer neodrživoga i lošega turističkoga razvoja.

Za ispisivanje teološkog osvrta u novom broju Glasa Koncila poticaj je 25. obljetnica objavljivanja Katekizma Katoličke Crkve, koja je protekla podosta nezapaženo, ali ne posve. U tom kontekstu prenosi se opsežan prikaz govora pape Franje u kojem je iznio želju da se ponovno razmotri nauk Katekizma o smrtnoj kazni pred sudionicima skupa Papinskoga vijeća za promicanje nove evangelizacije.

Susret  na stranicama GK-a donosi svjedočanstvo apostolice djece s posebnim potrebama milosrdnice s. Marinele Žuro, jedne od osoba po kojoj je posljednjih godina široj dubrovačkoj javnosti postao prepoznatljiv godinama ranije nevidljiv redovit i ustrajan pastoral Crkve prema osobama s posebnim potrebama.

Kao vjernica laikinja aktivna u Crkvi predstavljena je Đurđa Kovačević, tajnica pastoralnoga vijeća župe u Topuskom koja iznosi misao: »Da nisam vjernica, jako bi mi bilo teško sve izdržati«.

»Autocesta baštine šibenskoga zaleđa« vodi do župe Gospe od Zdravlja u Dubravi kod Šibenika, odakle reportažu ispisuje Tomislav Šovagović, predstavljajući zajednicu 1200 vjernika u 350 obitelji.

Detaljniji izvještaji dolaze iz Varaždina o nacionalnom susretu suradnika u pastoralu Roma, iz Dubrovnika s proslave 25. obljetnice oslobođenja hrvatskoga juga, iz Mainza s obilježavanja zlatnog jubileja te Hrvatske katoličke misije u Njemačkoj te iz Zagreba sa svjetskog kongresa o medicini usmjerenoj prema osobi koja je istaknula i nužnost duhovnosti u liječenju, kao i drugih (nad)biskupijskih središta.