Glas Koncila br. 44/2019.

INTERVJU: MIROSLAV VRANKIĆ
DRAGO ŽUPANIĆ
PRILIKA
Knjiga puna sarma
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
AMAZONIJA
»U DUHU ASIZA«
Božanska, a ne ljudska logika mira
DAKSA
Komemoracija za žrtve komunističkih zločina
KNJIGA NIKOLE ETEROVIĆA
Normalan odnos Crkve i države
FELJTON
SUSRET
REPORTAŽA: SESVETE

Novi Glas Koncila koji izlazi 3. studenog otvara se ilustracijom na naslovnoj stranici u prigodi blagdana Svih svetih. »Susret sa svojim pokojnima o blagdanu Svih svetih osobita je prilika za osvježavanje svijesti o dobru koje su pokojni namrli, bez kojeg ni na kojoj razini čovječanstvo ne bi moglo napredovati. Upravo to dragocjeno dobro koje su pokojni namrli trajan je poziv i izazov živima da nastave gdje su oni stali«, središnja je poruka teksta na naslovnici.

U redovitom komentaru na drugoj stranici glavni urednik Glasa Koncila mons. Ivan Miklenić dotaknuo se odnosa prema žrtvama propalih politika i ideologija. »Veoma brojne obitelji u hrvatskom narodu ni ove 2019. godine, dakle gotovo 75 godina od završetka Drugog svjetskog rata i gotovo 25 godina od završetka Domovinskog rata, ne znaju gdje počivaju ni ostatci njihovih najmilijih i nemaju groba na kojem bi zapalili svijeću i pomolili se… Nečuvena nehumanost prema ljudskim žrtvama osobito nevinim ljudskim žrtvama, bez ozbira na to kojoj politici, ideologiji, naciji ili vjeri pripadale, u hrvatskom kontekstu nije samo nastavak komunističkog terora nego je upadanje u tako strašnu neljudskost da su neizbježne i posljedice takva postupanja«.

Novi broj donosi iscrpne izvještaje s predstavljanje knjige nadbiskupa Nikole Eterovića, apostolskog nuncija u Njemačkoj, te znanstvenog kolokvija o 30. obljetnici pada Berlinskog zida koji se održao na HKS-u te prenosi Angelus uz završetak Biskupske sinode u Amazoniji, kojom se detaljnije bavi i teološki osvrt na 11. stranici.

U rubrici »Intervju« Glas Koncila razgovarao je s dr. Miroslavom Vrankićem, profesorom na Tehničkom fakultetu u Rijeci u Zavodu za automatiku i elektroniku o suvremenom razvoju asistivne tehnologije za osobe u teškim stanjima invalidnosti. Osim tih tehnologije, dotaknuo se i odnosa vjere i znanosti, naglasivši kako za njega osobno znanost i vjera nisu fenomeni koji se međusobno isključuju.

U »Susretu« Glas Koncila donosi razgovor s Jozom Petrovićem, koji radi kao medicinski tehničar u katoličkoj bolnici u Aachenu, dok je u rubrici »Vjernici laici aktivni u Crkvi« predstavljen Drago Županić, voditelj planinarskog društva »Stanko Kempny«, angažiran u župi sv. Nikole Tavelića u zagrebačkoj Kustošiji.

Novi broj donosi reportažu iz župe Svih svetih u Sesvetama, koju živi kroz bogati mozaik duhovnih aktivnosti u koje su uključeni svi uzrasti vjernika.