Glas Koncila br. 48/2017.

INTERVJU: ALFIO BARBIERI
KAKO ŽIVJETI U DOŠAŠĆU?
MATEJA MARČUN
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
VELIKA BRITANIJA
Mučeništvo i »progon u finim rukavicama«
DJEČJI DOPLATCI
SUSRET: ANTUN HOBLAJ
MEĐURELIGIJSKI DIJALOG
Moguć je miran i usklađen suživot
REPORTAŽA: VALPOVO

»Budućnost je mir zasnovan na poštovanju« – poruka je to pape Franje s prvog dijela putovanja po azijskom kontinentu koje je započeo u Mjanmaru, a koja se nalazi na naslovnici novoga broja Glasa Koncila prve adventske nedjelje. Iako papa nije izrijekom spomenuo, na svom se putu osvrnuo na tragičnu sudbinu Rohingya – većinski muslimanskog naroda čiji pripadnici nemaju priznato državljanstvo. Papa Franjo susreo se s političarima, vojnim dužnosnicima, predstavnicima drugih vjerskih zajednica, ali i katolicima koji slove kao mala manjina – tek ih je oko 1,3 posto ili 660 tisuća.

O dilemama uz najavljenu reformu obrazovanja, posebice »digitalnu transformaciju«, u komentaru piše urednik Ivan Miklenić istaknuvši da etičnosti uporabe može biti u određenoj mjeri korisna, a u određenoj mjeri izazvati katastrofalne posljedice. »Motivi za ‘digitalnu transformaciju’ imaju i svoju važnu financijsku komponentu pa se nameće pitanje je li moguće da određeni ljudi žele razoriti sposobnost mladih hrvatskih naraštaja da budu mudri, pametni i kritični, pretvoriti ih u ‘fizičke i duhovne invalide’ i još na tome dobro zaraditi?«, pita se urednik Miklenić.

Uz prvu nedjelju došašća Glas Koncila je u »Teološkom osvrtu« ugostio mr. Milana Dančua koji je govorio o pravom smislu došašću te ga istaknuo kao vrijeme napetosti između dvaju Kristovih dolazaka te vrijeme radosti spojeno s ozbiljnošću obraćenja. Objasnio je i ekumenski značaj adventskoga vijenca te snažnu simboliku koju nosi taj simbol u iščekivanju Božića.

U intervju hrvatski ekonomist i rektor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli dr. Alfio Barbieri govori kako napredak u društvu donosi organiziranost i poštenje. Komentira i pretjeranu centralizaciju koja koči razvoj Hrvatske te birokraciju i administraciju, usklađenosti školstva i gospodarstva i realnog sektora.

Više je obljetnica u osobnom svećeničkom životu Antuna Hoblaja te mjesta Preloga u kojem djeluje bio povod za susret sa župnikom čije se široke i raznovrsne pastoralne djelatnosti prelijevaju i na sve segmente društvenoga života u mjestu, pa se u tekstu spominje kako prakticira globalni pastoral, tj. svjedoči i pronosi radosnu vijest svima i na svim mjestima, bez iznimke.

Reportaža ovoga puta predstavlja grad na Karašici koji moli za o(p)stanak, župu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije u Valpovu u kojoj živi oko 8 tisuća stanovnika, dok kao vjernica laikinja aktivna u Crkvi na stranicama Glasa Koncila svjedoči Mateja Marčun, pastoralna suradnica i animatorica za mlade u župi Varaždinske Toplice.

Detaljno se na stranicama Glasa Koncila izvještava o izjavi o potrebi konsenzusa o demografskoj strategiji koja je formirana u sklopu Dana socijalne zauzetosti, o četvrtom zasjedanju Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, proslavi zaštitnika Porečke biskupije i grada sv. Maura, skupu o međukulturnom i međureligijskom dijalogu te skup o pastoralnom teologu Živanu Beziću.

Uz spomenuto Papino putovanje tijekom kojega se planira posjet i Bangladešu, među vijestima koje su imale snažan odjek iz svijeta jesu žrtve terorističkog čina u džamiji u Egiptu za koje je papa Franjo molio na redovitom nedjeljnom Angelusu, o čemu se također izvještava u Glasu Koncila.

Rubrika »Propisi-pravo-pravda« tematizira dječje doplatke u Hrvatskoj i Europi, »Prigovor znanosti« piše o inicijativi za zabranu oksoplastike, »Katolički oblikovatelji kulture« predstavlja virtuoznu beletristiku Stjepana Džalte, dok se u »Našim razgovorima« odgovara na pitanje što katolički nauk kaže o doniranju mrtvog tijela?