Glas Koncila br. 51/2021.

INTERVJU: VARAŽDINSKI SKLADATELJ I KATEDRALNI ORGULJAŠ MO. ANĐELKO IGREC
TRIDESETA OBLJETNICA VOĆINSKIH ŽRTAVA I RAZARANJA GOSPINA SVETIŠTA
Božja ljubav pobjedničkom snagom liječi svaku nepravdu i zlo
KOMENTAR
ZAGREB
Molitva na oskvrnjenom groblju hrvatskih vojnika
SARAJEVO
Biskupi BiH upozoravaju na rast siromaštva zbog poskupljenja
TUVALU
NAŠI RAZGOVORI
(PRI)GOVOR ZNANOSTI
TEOLOŠKI OSVRT
VJERNICI LAICI AKTIVNI U CRKVI
MARIJA BISTRICA
Pola stoljeća »hrvatskoga Lurda«
OBITELJ I MEDIJI
SUSRET
REPORTAŽA IZ KRŠANA

 

Naslovnom fotografijom na kojoj je zaustavljen trenutak u kojemu je požeški biskup Antun Škvorčević predvodio molitvu kod memorijala »U Majčinu naručju« unutar Gospina svetišta u Voćinu te s odgovarajućim izvještajem o komemoraciji i zadušnici u povodu 30. obljetnice stradanja 47 nemoćnih civila i samog voćinskog svetišta, nudi se čitateljima novi broj Glasa Koncila, 51. i pretposljednji u ovoj 2021. godini, s nadnevkom od nedjelje 19. prosinca. »Božja ljubav pobjedničkom snagom liječi svaku nepravdu i zlo«, naslov je izvještaja. Ta poruka vrijedi i danas. Požeški je biskup stoga pozvao na »odvažan korak«, da se sadašnji problemi rješavaju s Kristom.

»Adventska progresija« naslov je komentara u kojemu se urednik Glasa Koncila Branimir Stanić, u svjetlu adventske retorike, često korištene u političkom kontekstu, dotiče nekih aktualnosti, no posebno se osvrće na nedavno očitovanje predstavnika 18 udruga koji su Predsjednika RH svrstali na »mračnu stranu«, na kojoj su se našli i ratni zločinci iz Domovinskog rata, ali i prvi Hrvatski predsjednik Franjo Tuđman. Sebe su, naravno, svrstali na stranu progresa. »Da njihova retorika ipak nije proročka pokazuje i to što ni jednom riječju nisu spominjali svjetlo, dok mraka, naprotiv, nije nedostajalo. Božić je pak svetkovina svjetla koja, iako sve razotkriva, ama baš nikoga ne isključuje. To je istinsko progresivno djelovanje do kojega se dolazi preko adventa«, zaključuje Stanić.

Što je došašće, što je Božić bez glazbe? O crkvenoj glazbi i njezinoj ulozi, posebno u došašću, pa i o glazbi općenito, njezinu skladanju i izvođenju u crkvi i izvan nje, u redovitome broju Glasa Koncila progovara maestro Anđelko Igrec, varaždinski katedralni orguljaš, skladatelj i dirigent. »Zemljani smo, krhki, slabi, nevoljni. No Emanuel – Bog s nama, Bog je s nama! Možda je najjednostavniji put brinuti se za druge. Donositi im radost. Zapjevati im«, kaže sugovornik. Zato, kao što s maestrom Igrecom kaže naslov intervjua: »Grlo nam je isušeno, no zapjevati nam je!«

Kad je riječ o događajima iz aktualnog života Crkve, osim naslovne teme ističe se izvještaj o okupljanju vjernika katoličke i islamske vjere na zagrebačkom groblju Mirogoju, na mjestu oskvrnutog, izbrisanog groblja hrvatskih vojnika poginulih između 1941. i 1945. godine. U ime islamske zajednice na događaju je bio efendija Mersad Kreštić, a uime katoličke pomoćni zagrebački biskup Ivan Šaško koji je održao snažni govor nadahnut hrvatskom šahovnicom i šahom kao igrom. »Ovo je polje svjedok protuhrvatskoga i protuljudskoga ‘gambita’«, riječi su iz biskupova govora koje je Glas Koncila stavio u naslov.

Redovita reportaža vodi čitatelja u Porečko-pulsku biskupiju, u župu sv. Antuna opata (pustinjaka) u Kršanu u istarskoj Labinštini. »Mjesto budućnosti čeka mlade obitelji«, naslov je reportaže.

U rubrici »Vjernici laici aktivni u Crkvi« svoje svjedočanstvo iznosi mladi liječnik Matej Jelić iz župe Blagovijesti – Navještenja Gospodinova na zagrebačkim Vrbanima. »Vjerujem da treba uložiti puno vremena u učenje kako bismo bili stručni u svom području i na taj način svjedočiti Gospodina dajući našim pacijentima najbolju moguću skrb uz, naravno, svijest da Gospodin ima zadnju riječ. Prikazivati zdravlje i duše svojih pacijenata u misama, molitvama – to je isto kršćanin doktor pozvan raditi«, kaže među ostalim sugovornik.

Postoji država u kojoj žive točno 162 katolika. Glas Koncila predstavlja Tuvalu, otočnu pacifičku državicu s ukupno 12 tisuća stanovnika i njezinu malu katoličku zajednicu.

Uskoro će biti objavljen novi hrvatski prijevod »Pakla«, prvoga dijela »Božanstvene komedije«, što će zacijelo biti vrhunac proslave 700. obljetnice smrti njezina autora Dantea Alighierija. Prevoditelj djela, hrvatski književnik Božidar Petrač, uvrstio je prvi dio trilogije u cjelinu Danteova djela koje završava spasenjem, »Rajem«. »Od ‘Pakla’ do adventske potrebe za Bogom Spasiteljem i Otkupiteljem«, naslov je priloga.

Do kraja studenoga ove godine na hrvatskim je prometnicama poginulo 275 osoba, 22, 2 ili 50 osoba više nego u istom razdoblju lani. U traženju rješenja da se ta brojka smanji, jedna od važnih karika su autoškole. Jedan od prijedloga koje u odgovarajućem prilogu u novome broju Glasa Koncila iznosi prometni stručnjak Robert Spudić glasi: uvesti privremene vozačke dozvole za mlade.