Glas Koncila br. 8/2022.

INTERVJU: MADRIDSKI NADBISKUP U MIRU KARDINAL ANTONIO MARIA ROUCO VARELA
KARDINAL BOZANIĆ PREDVODIO MISU NA STEPINČEVO PRED RANJENOM PRVOSTOLNICOM
Koristeći se »Stepinčevim kompasom«, postajemo proročkim narodom
MOSTAR
Zajedničko zasjedanje HBK-a i BKBiH-a
U FOKUSU
KOMENTAR
RIM
Prvi čovjek Kongregacije za proglašenje svetih u Stepincu prepoznao odvjetnika Crkve
MÜNCHEN
Nuncij Eterović Papi iznio brojku Stepinčevih štovatelja u Njemačkoj
KAKO ŽIVE KATOLICI U DOMINIKANSKOJ REPUBLICI
NAŠI RAZGOVORI
SPLIT
Veliki jubilej slavljenja sv. Tripuna u Splitu
TEOLOŠKI OSVRT
REPORTAŽA
ŠIROKI BRIJEG
»Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca«

Proslava Stepinčeva pred potresom ranjenom zagrebačkom prvostolnicom naslovna je tema novoga Glasa Koncila, priređenog za nedjelju 20. veljače.

U fokusu novoga Glasa Koncila životi su dviju svetica, dviju karmelskih ruža – sv. Male Terezije i sv. Maravillas od Isusa. O njima su nedavno objavljenje i knjige u sunakladi Glasa Koncila i Zaklade »Sveta Maravillas od Isusa« te svečano predstavljene u dvorani »Vijenac« Nadbiskupijskoga pastoralnoga instituta.

Događaj je bio povodom da se u središnjem intervjuu razgovara s madridskim nadbiskupom u miru kardinalom Antoniom Mariom Roucom Varelom, koji je i osobno sudjelovao i govorio na predstavljanju knjiga o sv. Maravillas i sv. Maloj Tereziji. Madridski nadbiskup u miru u intervjuu govori o i o značenju sv. Maravillas od Isusa, o izazovima Crkve u Španjolskoj i svijetu, o bl. Alojziju Stepincu. »»Istina je da je ateistički i agnostički pogled na svijet izborio velik utjecaj na ljude. S druge se strane katolici, i to ne samo hijerarhija, biskupi, nego i laici, katoličke udruge i pokreti, ne smatraju pobijeđenima. U obiteljskom pastoralu i pastoralu mladih na to smo ne samo reagirali, nego smo se odvažili i na nove pristupe«, istaknuo je među ostalim sugovornik.

Komentar glavnoga urednika Glasa Koncila Branimira Stanića vezan je uz Stepinčevo. »Ponekad se čini da je lakše vjerovati u romansirane priče koje kruže narodom da je Bog hrvatskomu narodu dao najljepšu zemlju, najljepše more, najljepše i najsposobnije ljude jer baš s hrvatskim narodom ima posebne planove, nego da mu je u 20. stoljeću kao kompas za opstanak u svim vremenima i okolnostima, pa i današnjim, dao nadbiskupa i kardinala Alojzija Stepinca, njegovo mučeništvo i svetačko djelovanje. Jasno, na putu do općega dobra nije ni lako ni popularno slijediti njegov primjer. No koja je alternativa?«, piše Stanić.

Rubrika reportaža također je intonirana u duhu Stepinčeva, donoseći kolaž proslava Stepinčeva diljem Hrvatske, vodeći čitatelje od istoka do juga Hrvatske uz bl. Alojzija. Teološki osvrt bavi se razlozima zabrinutosti koje je izazvao sinodski put u Njemačkoj. U rubrici Vjernici laici aktivni u Crkvi osobno svjedočanstvo vjere iznosi Jadranka Radić, župljanka župe Bezgrešnoga Srca Marijina na zagrebačkom Jordanovcu. Uz izložbu i međunarodni stručni simpozij o slikaru Slavku Kopaču govori kustosica dr. Anita Ruso Brečić.