IZ BUTANSKE KINEMATOGRAFIJE Kako se cijeni učitelj?

Lunana
»Lunana« (Lunana: A Yak in the Classroom); drama/obiteljski; redatelj: Pawo Choyning Dorji; glume: Sherab Dorji, Pem Zam

Ovogodišnji Festival tolerancije održan je od 30. lipnja do 3. srpnja u zagrebačkom parku Bundeku uz istoimeno jezero. I 16. izdanje donijelo je bogat program filmova, izložaba, koncerata i razgovora u kojima su tematizirani tolerancija, ljudska prava i očuvanje sjećanja na holokaust.

Prikazan je čak 41 film, kratkometražni i dugometražni, a početak je bio s Oscarom nagrađenim američkim dokumentarnim filmovima – kratkim biografskim »Kraljica košarke« i dugometražnim glazbeno-povijesnim »Ljeto soula«, te za Oscara nominiranim butanskim igranim filmom »Lunana«. Od filmova koji se bave holokaustom valja izdvojiti njemački igrani film »Krivotvoritelj«, prema istinitu događaju.

Rijetka je prigoda vidjeti film iz butanske kinematografije. Redateljsko-scenaristički prvijenac Pawa Choyninga Dorjija jest vrlo topao, nježan, dirljiv, meditativan i atmosferičan film »Lunana«. Sniman je izvrsnom fotografijom u tom malom, jedva naseljenu planinskom mjestu, gotovo na kraju također male države. Time upoznaje gledatelje ne samo s rijetko viđenom prirodom, nego i dobro portretira likove i običaje.

Riječ je o mladom učitelju Ugyenu koji živi u glavnom gradu Thimphuu, ali želi otići u Australiju i biti pjevač. No mora još odraditi ugovor u školi u Lunani, što nerado prihvaća. Ondje ga pak tako dobro prihvaćaju i odrasli i djeca, koji daju izvrstan primjer kako treba cijeniti učitelja i sve koji podučavaju. Važna im je i životinja jak, koja će se naći i u učionici. Iako su siromašni, puni su ljubavi, pjesme i osvajaju srca pridošlica…