»JAO« VAMA I »BLAGO« VAMA Euharistija – škola za život

Snimio: I. Tašev

Kaže se često da su današnji mladi nezahvalni jer ništa ne doživljavaju kao dar, nego sve vide kao svoje pravo. Za mlade se kaže i da su sve drskiji. Ne znaju lijepo zamoliti i čekati, nego nestrpljivo grabe. Mladi su, tako se barem kaže, izgubili osjećaj za grijeh. Zato više ne znaju priznati pogrješku i tražiti oprost. Izgubili su, kaže se, osjećaj za druge i nesposobni su besplatno darivati.

Prazno »obrazovanje«

A kakav su primjer mladi dobivali od odraslih? Jesu li odgajani u sitosti svake vrste? Jesu li im davane samo pohvale, a nikada pokude za ono što nije dolično činiti? Jesu li mladi od roditelja ikada čuli riječ »oprosti«? Jesu li od roditelja čuli riječi »hvala«, »izvoli« i »molim te«? Trče li roditelji samo za bogatstvom i zabavom? »Jao njima« ako jesu, imaju svoju utjehu!

Jedina prava »Škola za život« je euharistija. Tu se i roditelji i djeca uče reći »hvala«, ponajprije Bogu, a onda i jedni drugima. Tu se i roditelji i djeca uče reći »oprosti« jer se vide onakvima kakvi stvarno jesu.

I u školama je sve manje odgoja, a sve više prazna »obrazovanja«. Sve je više »vještina«, a sve manje »vrlina«; sve više informacija, a sve manje morala. To nije nikakva »Škola za život«. To je »Škola za tržište rada«. »Jao« takvim školama koje ne odgajaju, nego podilaze učenicima. Tako su ljudima podilazili i lažni proroci.

Usvojiti Božje vrjednote

Jedina prava »Škola za život« je euharistija. Tu se i roditelji i djeca uče reći »hvala«, ponajprije Bogu, a onda i jedni drugima. Tu se i roditelji i djeca uče reći »oprosti« jer se vide onakvima kakvi stvarno jesu – grješnima i potrebitima Božje milosti. Tu se i roditelji i djeca uče reći »molim te« jer su svjesni da ne znaju i ne mogu sve sami. Tu se uče reći »izvoli« i, po uzoru na Krista koji se daje za Crkvu, postaju sposobni besplatno se darivati. Stoga, kad kršćanski roditelji zaborave odgajati sebe u euharistiji, kako mogu očekivati da će njihova djeca usvojiti Božje vrjednote?

U euharistiji su vjernici pozvani osiromašiti se da bi bili bogati; gladovati da bi se nasitili, tugovati nad svojim grijesima i nad Kristovom smrću da bi se mogli radovati, priznati svoje grijehe da bi mogli voljeti druge bez obzira na njihove slabosti, »zamrziti« sebe da bi mogli svjedočiti Krista slobodni od mišljenja drugih. Budu li kršćanski roditelji redoviti polaznici te »škole«, nema straha za njihovu djecu i društvo u cjelini. Jer Isusov će se »jao vama« pretvoriti u »blago vama«. Već danas.