JUBILARNO 50. VOZOČAŠĆE GLASA KONCILA Na Trškom Vrhu ove nedjelje blagoslov vozača, putnika i automobila

Vozočašće

Jubilarni pedeseti put brojni vozočasnici okupit će se ove nedjelje 4. lipnja na brežuljku iznad Krapine u svetištu Majke Božje Jeruzalemske na Trškom Vrhu na blagoslovu vozača, putnika i automobila te molitvi za sigurnost u prometu. Uoči početka turističke sezone to najstarije hrvatsko molitveno-blagoslovno okupljanje vozača i motornih vozila – poznato kao vozočašće – privući će vjernike iz Zagreba i sjeverne Hrvatske, a organizira ga naša nakladnička kuća »Glas Koncila«.

Stižu i oldtimeri

Automobile će nakon misnog slavlja koje započinje u 11 sati blagoslivljati zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, zajedno s drugim svećenicima, a molit će se za oprez u prometu, susretljivost i strpljivost vozača te spremnost na pomoć svakome tko je u nevolji. Uz brojne automobile koji će ispuniti krapinski brežuljak, unutar cinktora svetišta bit će postavljen i stari automobil iz 1968. godine, a svoj su dolazak potvrdili članovi kluba oldtimera.

Automobile će nakon misnog slavlja koje započinje u 11 sati blagoslivljati zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, zajedno s drugim svećenicima, a molit će se za oprez u prometu te susretljivost i strpljivost vozača

Već je tradicija da se uz blagoslov automobila vozačima za uspomenu dijeli sličica za vjetrobransko staklo s logotipom vozočašća: simbolom ribe s poznatom vjerničkom vozačkom porukom »SOS«. »Na cesti nikada ne valja biti sam, nikada čovjek nije sam, uvijek mora misliti na druge, odgovoran je za sve s kojima vozi. Znak ‘SOS’ izražava zajedništvo u nevolji, želju da se pomoć uvijek pruži i da je se primi, upozorava svakoga da ljudi koji se u tim automobilima voze vjeruju te se žele odgovorno služiti ovim životom«, kažu organizatori iz Glasa Koncila koji očekuju da će na automobilsko hodočašće doći veliki broj automobila te da će mnogi prvu lipanjsku nedjelju spojiti kao ugodan izlet i molitvu za sretan put.

U sjeni stoljetnih kestenova

Osim vjerskog obreda na vozočašću na Trškom Vrhu poslijepodne se provodi u izletničkom raspoloženju, mnogi donesu roštilj te objeduju na livadi u sjeni stoljetnih kestenova i lipa, a tijekom posljednjih pedeset godina česti su gosti bili i policijski službenici koji su vozačima dijelili savjete za sigurnu i odgovornu vožnju.

Prve godine vozočašća na toj pobožnoj atrakciji sudjelovalo je 120 automobila, a rekordnih godina znalo se okupiti i do tisuću metalnih ljubimaca registarskih oznaka iz cijele Hrvatske. Ni ekonomske teškoće i nestašice, skupoća goriva i neimaština tijekom posljednjih pedeset godina nisu spriječili neprekidno održavanje vozočašća koje se s Trškog Vrha proširilo i na druge dijelove Hrvatske.

Susretljivost i na cesti

Vozočašće Majci Božjoj Jeruzalemskoj održava se od 1968. godine, kada su ga pokrenuli urednici »Glasa Koncila« sa željom da pridonesu obnovi i oživljavanju prekrasnoga sakralnoga i umjetničkoga bisera na Trškome Vrhu. Tijekom desetljeća Trški Vrh postao je jedinstvenim mjestom molitve za sigurnost u prometu i na cestama, a i ove će jubilarne godine poslati poruku da se prijateljstvo i susretljivost mora vidjeti u vožnji i na cesti.