KAD SE I KOMIČAR UOZBILJI Jedinstven prijatelj

Prijatelji
»Prijatelji« (Our Friend); drama; redateljica: Gabriela Cowperthwaite; glume: Jason Segel, Casey Affleck, Dakota Johnson

U hrvatskom naslovu »Prijatelji« američkoga filma »Our Friend« usmjerava se na prijateljstvo troje ljudi, iako bi bolje bilo da se prevelo »Naš prijatelj«, poput izvornika, jer je riječ o uistinu jedinstvenoj osobi, prijatelju kakvoga bi svatko želio, kakav bi trebao biti pravi prijatelj, a takvih je nažalost malo.

Film se temelji na istinitu događaju iz života novinara Matthewa Teaguea, koji je on opisao u nagrađenom esejističkom članku »The Friend: Love is not a Big Enough Word«, objavljenom 2015. godine u časopisu »Esquire«. Scenarij je potom napisao Brad Ingelsby, mijenjajući često razdoblja radnje, ali je ipak dramaturški jasno usklađen zahvaljujući vještoj režiji Gabriele Cowperthwaite.

To je veoma dirljiva, topla i suosjećajna drama, prožeta s dosta humora, koji ne samo da ublažava težinu prikazane bolesti, nego otkriva i veliku ljubav i požrtvovnost, ponajprije prijatelja Danea. Njega izvrsno utjelovljuje komičar Jason Segel, koji se time dokazao kao dramski glumac. Uz njega je odličan Casey Affleck kao Matt, koji vrlo vješto i uvjerljivo dočarava unutarnju patnju i bol.

Riječ je o mladoj ženi Nicole (Johnson) koja je u terminalnoj fazi bolesti te koja s mužem Mattom ima dvije kćeri Molly i Evie. Toj se obitelji pridružuje prijatelj Dane, koji im se posve posvećuje ne vodeći računa o vlastitu životu…