KADA DOPISIVANJE POSTANE TERET Vademekum za roditeljske Whatsapp grupe

Foto: Shutterstock

Poruke koje dolaze iz silnih aplikacija za dopisivanje mogu biti i svojevrsna »invazija« na svakodnevni život. Neprestani dotok poruka, koje dolaze bilo iz pojedinačnih bilo iz grupnih razgovora, mogu postati i izvorom nesporazuma i stresa, upozoravaju iz »Obitelji i medija«.

Europski se projekt posebno pozabavio WhatsApp-grupama, imajući u vidu da su danas rijetki roditelji koji nisu istodobno »članovi« barem nekoliko takvih »virtualnih kružoka« u kojima su okupljeni roditelji iz škole, s treninga, susjedstva…

U slučaju neke zaoštrene situacije koja se pojavila u WhatsApp-grupi uvijek je bolje stvar razriješiti uživo, napominju iz »Obitelji i medija«. Dobro je da svaka WhatsApp-grupa ima i moderatora, osobu koja će, ako je riječ o grupi roditelja iz škole, biti pouzdan posrednik između učitelja i roditelja

»Razgovori preko aplikacija ne dopuštaju nam razumijevanje pojedinosti koje uočavamo u komunikaciji licem u lice. Uz zaštitu ekrana, vrlo lako zaboravljamo da su s druge strane stvarni ljudi. Vrlo je učestala pojava da na WhatsAppu ljudi koji u stvarnom životu ne bi pogazili mrava ulaze u oštre rasprave«, pojašnjavaju iz »Obitelji i medija«. Veliki problemi nastaju kada se u WhatsApp-grupi nađu potpuni neznanci. Projekt »Obitelj i mediji« roditeljima na WhatsAppu dao je i nekoliko savjeta, svojevrsni »vademekum« za lakšu komunikaciju u popularnoj aplikaciji za dopisivanje. »Zamislite WhatsApp kao svojevrsnu oglasnu ploču, na koju se postavljaju informacije ključne za školu. Izbjegavajte pretvaranje grupnoga razgovora u mjesto bilo kakva ‘virtualnoga ogovaranja’.« U slučaju neke zaoštrene situacije koja se pojavila u WhatsApp-grupi uvijek je bolje stvar razriješiti uživo, napominju iz »Obitelji i medija«. Dobro je da svaka WhatsApp-grupa ima i moderatora, osobu koja će, ako je riječ o grupi roditelja iz škole, biti pouzdan posrednik između učitelja i roditelja. »U svakom se ponašanju treba voditi osjećajem za odgovornost i poštovanjem drugih. Tako je u svakodnevnom životu, a tako bi trebalo biti i u grupnim razgovorima u koje su uključeni odrasli«, zaključuju iz »Obitelji i medija.

100 milijarda poruka pošalje se svakoga dana posredovanjem aplikacije WhatsApp. Dvije su milijarde aktivnih korisnika WhatsAppa u svijetu, a aplikacija je najpopularnija u Europi.