KAKO JE PROSLAVLJEN USKRS 2020. U HRVATSKOJ Pastoralna ljubav urodila dosad neviđenim inicijativama

U župi Uzvišenja sv. Križa u Križovljanu župnik Zorislav Šafran obišao je sva naselja s Presvetim, obavio blagoslov i čestitao uskrsnuće Gospodinovo, prešavši u 9 sati pješke više od 30 kilometara

Pandemija koronavirusa i mjere zaštite uvjetovale su i u Hrvatskoj proslavu Vazmenoga trodnevlja i Uskrsa na do sada nezabilježen način u povijesti. U skladu s odredbama Hrvatske biskupske konferencije o neokupljanju vjernika obredi Vazmenoga trodnevlja i svetkovina Uskrsa proslavljeni su u najužim krugovima, uz sudjelovanje nekolicine pjevača i čitača, u praznim crkvama. Ipak nije bilo župne zajednice u kojoj župnik ili upravitelj župe ne bi slavio obrede i svečanu uskrsnu misu. I naši biskupi predvodili su obrede i svečane mise u katedralama, osim u Zagrebu, gdje to nije bilo moguće jer je katedrala teško oštećena u potresu. Kao nikada do sada vjernici koji su željeli sudjelovati u slavljima mogli su to samo posredno preko radija, televizije, društvenih mreža i interneta. Uz Hrvatski katolički radio, Laudato televiziju, Radio-Mariju te Hrvatsku radioteleviziju obrede i mise prenosile su lokalne radijske i TV postaje za pretežno starije vjernike, a mlađi su vjernici češće obrede i uskrsnu misu pratili na društvenim mrežama. Ovoga Uskrsa elektronički mediji izvršili su tako iznimno važno i dragocjeno služenje, premda takvo praćenje obreda ili mise nikada ne može zamijeniti stvarno sudjelovanje, jer gledanje npr. na televiziji da neka obitelj večera ne može nasititi one koji to gledaju na ekranima. To ipak ne znači da svaka osobna molitva doživljena i ostvarena uz medijski prijenos obreda ili uskrsne mise nema veliku vrijednost, odnosno da poruke izrečene na tim liturgijskim slavljima nisu posijano dobro sjeme koje može pasti na plodno tlo i donijeti višestruke plodove.

Teško i bolno doživljeno ograničenje

S mnogo strana za ovogodišnjih vazmenih blagdana čula su se svjedočanstva o intenzivnijoj, obnovljenoj ili pojačanoj osobnoj i obiteljskoj molitvi. Mnogi vjernici, a neki su to i javno očitovali, vrlo su teško i bolno doživjeli ograničenje da ne mogu sudjelovati na obredima i pričestiti se. U splitskoj župi Sirobuja došlo je i do incidenta zbog ograničavanja okupljanja vjernika, što je izazvalo medijsku buru i, čini se, prekršajnu prijavu. Tim povodom u utorak 7. travnja pod predsjedanjem splitsko-makarskoga nadbiskupa Marina Barišića u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu sastalo se šest od sedam članova Zbora savjetnika dijecezanskoga biskupa te su objavili priopćenje za javnost u kojem se uz ostalo navodi: »U cijelosti se ograđujemo od njegovih riječi i postupaka jer nisu u skladu sa Svetim Otcem i s mjesnim biskupom.« Te riječi odnose se na župnika Sirobuje koji je, kako se navodi, ignorirao mjere zaštite od širenja koronavirusa te je na Cvjetnicu slavio misu s više vjernika.

S Presvetim po zagrabačkim ulicama
Snimio: B. Čović | Župnik župe bl. Alojzija Stepinca na zagrebačkoj Trnjanskoj Savici Antun Vukmanić na uskrsnom blagoslovu župljana s Presvetim

Mnogi župnici, poštujući propisane mjere zaštite od širenja koronavirusa, tražili su inovativne načine održavanja kršćanskoga zajedništva u župnoj zajednici te izišli na ulice i u zaselke da bi podijelili blagoslov i molili s vjernicima. U Zagrebu je tako župnik župe bl. Alojzija Stepinca na Trnjanskoj Savici Antun Vukmanić na Cvjetnicu, Veliki petak i na Uskrs prije podne u pratnji ministranata i nekoliko mlađih župljana pronio Presveto blagoslivljajući župljane koji su bili na svojim balkonima, prozorima, a neki i na ulicama pridržavajući se propisane distance. Na Uskrs je pohodio ulice Savice koje na Cvjetnicu i na Veliki petak nije stigao. Vjernici su tu župnikovu gestu izvrsno doživjeli te su izrazili zahvalnost što su i na taj način mogli biti u prisutnosti Gospodina. Slično je na Uskrs župnik župe Presvetoga Srca Isusova o. Ivan Matić u Palmotićevoj obilazio s Presvetim u rukama područje te središnje zagrebačke župe te je blagoslov podijelio i na gotovo potpuno praznom Trgu bana Josipa Jelačića. Prizor upravo s toga blagoslova (još u Palmotićevoj) zabilježio je fotograf Reutersa u Zagrebu Antonio Bronić te je taj prizor izabran za jednu od 26 slika Uskrsa 2020. godine na svijetu između 500 radova Reutersovih fotografa na tu temu. Slične obilaske i blagoslove s Presvetim bilo pješice bilo u vozilima poduzeli su još neki župnici u više naših (nad)biskupija.

Blagoslov iz »spačeka« i 9. satno pješaćenje

Mnogi župnici, unatoč onemogućenu okupljanju, da bi na Uskrs župljani mogli na obiteljskom stolu imati blagoslovljenu hranu, izišli su na ulice i zaselke te blagoslovili hranu bez uobičajenoga škropljenja blagoslovljenom vodom. Veliku medijsku pozornost privukao je tako pohod u starom žutom »spačeku« zagrebačkoga župnika Željka Lovrića iz župe sv. Leopolda Mandića – Voltino – Ljubljanica koji je prošao gradskim ulicama s megafonom u ruci te iz otvorenoga vozila dijelio blagoslov i izricao uskrsnu čestitku vjernicima koji su bili ili na prozorima, balkonima ili su izišli na ulice. Slično je u župi Uzvišenja sv. Križa Križovljan u Varaždinskoj biskupiji župnik Zorislav Šafran obišao sva naselja s Presvetim, obavio blagoslov i čestitao uskrsnuće Gospodinovo, prešavši tako u 9 sati pješke više od 30 kilometara.

Župa Uznesenja Marijina u Remetama
Snimio: V. Čutura | Župnik o. dr. Antonio Mario Čirko u zagrebačkim je Remetama na Uskrs obišao župu te blagoslivljao hranu vjernicima koji su bili unaprijed obaviješteni

I u zagrebačkoj župi Uznesenja Marijina u Remetama karmelićanin župnik o. dr. Antonio Mario Čirko na Uskrs je obišao župu te je blagoslivljao hranu vjernicima koji su bili unaprijed obaviješteni o tom pohodu te su mu se veoma obradovali.

Pojedini župnici u vrijeme zabrane vjerničkih okupljanja posebno su se pobrinuli da vjernici dođu do vjerskoga tiska, posebno do Glasa Koncila. Tako su pojedini župnici odnosili novine obiteljima na njihov prag, kratko s njima na daljinu porazgovarali i tako donijeli veliku radost. Pojedini svećenici, kako su nam javili, ponudili su vjernicima Glas Koncila u mjesnim prodavaonicama živežnih namirnica, pa i pekarnicama, gdje je bio ubrzo razgrabljen.

To su samo neke od inicijativa koje su poduzeli župnici vođeni pastoralnom ljubavlju prema svojim vjernicima, no i one, kao i mnoge druge, otkrivaju koliko je vjera živa i jaka u hrvatskom narodu, osobito u kriznim okolnostima.