KATOLICI U MANJE POZNATIM ZEMLJAMA SVIJETA Brunej – biskup s tri svećenika u »Domu mira«

Foto: Shutterstock | Sultanova džamija u glavnom gradu Bruneja - Bandar Seri Begawanu
Sunitski su muslimani najbrojniji sa 80 %, kršćana je 8,1 %, budista 7 % i 4,9 % ostalih. Prema intervjuu kardinala Sima katolika je oko 21 tisuću, što je 4,5 % ukupnoga stanovništva, za koje se u tri župe pastoralno brinu trojica svećenika

Brunej, službenoga naziva Brunej Darussalam, što u prijevodu znači »Dom mira«, mala je država u jugoistočnoj Aziji na obali Južnokineskoga mora, na sjeveru otoka Bornea, koji dijeli s dvjema državama – Malezijom i Indonezijom.

Sultan među najbogatijima na svijetu

Brunej se prostire na 5700 km2 bez otočja Spratly, koje smatra dijelom svoga teritorija, no oko njega se također spore puno veći »igrači«: Kina, Tajvan, Malezija, Filipini i Vijetnam. Stanovnika je oko 460 tisuća, od kojih je najviše, 67,7 posto, Malajaca, 10,3 posto je Kineza i 24 posto pripadnika tradicionalnih etničkih skupina: Lun Bawang, Dusun, Kadazan, Kedayan, Bisaya, Belait i dr. Većina stanovništva živi uz more, posebno oko glavnoga grada, a prašumska je unutrašnjost slabo naseljena. Službeni je jezik malajski, ali su rašireni engleski i kineski te domorodački jezici i narječja. Glavni je grad Bandar Seri Begawan s nešto više od 100 tisuća stanovnika, a cijelo njegovo okolno područje ima 280 tisuća, što je više od polovice stanovništva. Brunej je 1984. stekao neovisnost o Ujedinjenom Kraljevstvu, ali je ostao unutar Commonwealtha. Politički je sustav de iure parlamentarna monarhija, ali de facto apsolutistička monarhija u kojoj sultan ima, zapravo, svu zakonodavnu i izvršnu vlast. Istina, postoji Zakonodavno vijeće od 20 članova, ali ono ima samo savjetodavni karakter, a sve zakone donosi sultan, koji je istodobno državni poglavar i predsjednik vlade. Sadašnji sultan Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah (skraćeno Hassanal Bolkiah) vlada od 1967. i među najbogatijim je ljudima na svijetu. A kako i ne bi bio kada je proizvodnja nafte i plina glavna gospodarska aktivnost, koja Brunej svrstava među gospodarski najrazvijenije države svijeta. To se prema izvješću MMF-a ogleda po bruto društvenom proizvodu po stanovniku, koji je 50 000 dolara, što je peto mjesto u svijetu. Tijekom povijesti od g. 1363. kada je Muhamed Shah osnovao sultanat Brunej i postao prvi sultan, Brunejem su vladali Španjolci, Britanci, Japanci, pa opet Britanci, koji su 1984. udovoljili zahtjevima za potpunom neovisnošću.

Autohtoni Brunejci – 10 % katolika

Sunitski su muslimani najbrojniji sa 80 posto, kršćana je 8,1 posto, budista 7 posto i 4,9 posto ostalih. Kardinal Sim svojedobno je otkrio da je katolika oko 21 tisuću, što je 4,5 posto ukupnoga stanovništva, za koje se u tri župe pastoralno brinu trojica svećenika. Od 21 tisuću katolika 70 posto su imigranti s Filipina, 20 posto ih je iz drugih zemalja poput Indonezije, Indije i Malezije, a samo je 10 posto autohtonih Brunejaca.

Ustrojene su tri župe, od kojih je župa Naše Gospe od Uznesenja u glavnom gradu Bandar Seri Begawanu katedralna, koju vodi 49-godišnji Arin Sugit, zaređen za svećenika 2008. Rođeni Brunejac prepun je hvale za filipinske doseljenike koji tamošnju Crkvu »čine živahnom i bogatom na brojnim područjima«. Iznio je i podatak da svake nedjelje na misu dolazi oko 5000 do 6000 vjernika svih uzrasta, vrlo su zauzeti kao članovi župnih vijeća, molitveno-karizmatskih zajednica, u obiteljskim okupljanjima, karitativnim pothvatima, sakramentalnom životu, pospremanju i održavanju crkve, a mladi i djeca na vjeronauku i sl.

Gotovo istim riječima svoju župnu zajednicu opisuje i drugi domaći sin, 61-godišnji Paul Shie, zaređen za svećenika 1999., župnik župe Gospe od Bezgrješnoga Začeća u Seriji, u čijoj se okolici nafta počela eksploatirati još 1920. Tamo još postoji katolička škola, nasljednica Misijske škole sv. Mihovila, koja je bila prva engleska škola za dječake u zemlji.

Usvajanjem šerijatskoga zakona, koji se primjenjuje samo na muslimane, 2014. godine Ministarstvo vjerskih poslova zabranilo je božićne ukrase na javnim mjestima, ali nije zabranilo proslavu Božića u crkvama, bogomoljama i privatnim prostorijama

Zbog opadanja broja učenika krajem 2006. spojena je s nekadašnjom Ženskom katoličkom školom sv. Anđele (riječ je o sv. Anđeli Merici, utemeljiteljici glasovite ženske redovničke zajednice – uršulinki).

Treća, župa sv. Ivana, nalazi se u gradiću Kuala Belaitu u najzapadnijem dijelu zemlje, blizu ušća rijeke Belaita, s nešto više od 4200 stanovnika. U gradu također djeluje istoimena Katolička škola sv. Ivana. Župnik je 63-godišnji Robert Leong, kasnije svećeničko zvanje jer je zaređen 2003. On također ističe veoma dobru posjećenost liturgijskih slavlja jer »katolici i ostali nemuslimani mogu slobodno prakticirati svoju vjeru unutar crkvenih objekata i kod kuće«. Imajući u vidu sadašnju situaciju, spominje gorući problem njihove mjesne Crkve, posebice u kontekstu stalnoga rasta broja vjernika: »Trebamo puno moliti pouzdajući se u Božji naum i nadajući se barem nekomu novomu svećeničkomu zvanju jer nas trojica polako zalazimo u stariju životnu dob.«

Radosnu vijest na Bruneju počeli su naviještati još 1587. franjevački misionari, a prije nego što je 2004. osnovan apostolski vikarijat tamošnja je mjesna Crkva bila dio biskupije Miri u Maleziji. Danas je biskup Bruneja član Konferencije katoličkih biskupa Malezije, Singapura i Bruneja, osnovane 1964., čiji je sadašnji predsjednik Sebastian Francis, biskup malezijske biskupije Penang.

Islam je 1959. proglašen državnom religijom, a 2014. sultan Hassanal Bolkiah uveo je šerijat, islamski vjerski zakon koji uređuje sve aspekte ljudskoga života uključujući ne samo vjerske obveze, nego i međuljudske odnose, politiku, ekonomiju, bankarstvo, trgovinu, ugovore, socijalna pitanja. Usvajanjem šerijatskoga kaznenoga zakona, Ministarstvo vjerskih poslova zabranilo je božićne ukrase na javnim mjestima, ali nije zabranilo proslavu Božića u crkvama, bogomoljama i privatnim prostorijama.

Cornelius Sim – prvi brunejski svećenik, biskup i kardinal
Kada je papa Franjo u listopadu 2020. objavio imenovanje 13 novih kardinala, među kojima se nalazio i tadašnji biskup Cornelius Sim, apostolski vikar Bruneja, velik se dio katoličke javnosti počeo zanimati za tamošnju mjesnu Crkvu, o kojoj se dotada vrlo malo znalo. Zanimljivo je da je biskup Sim, koji je do ređenja bio inženjer, bio ne samo prvi domaći brunejski kardinal, nego i svećenik i biskup. Imao je samo trojicu svećenika suradnika sve do smrti u 69. godini u svibnju 2021., tako da se sada čeka imenovanje novoga biskupa.