MAK ZA SVIBANJ Radosni i ponosni

MJESECI U MOLITVI
VJERONAUČNA OLIMPIJADA
Ponosni državni prvaci iz vjeronauka – slikom i tekstom
IZ VJEROUČITELJEVE BILJEŽNICE
Koje su suze najdragocjenije?
»DJEČJI KRANJČIĆ«
Moja učiteljica – ponos moj
VELIKI LABIRINT
Upoznaj biblijske junakinje
PISMA IZ MISIJA
NEOBIČAN TEST
S najslavnijom mamom na svijetu – do Makove nagrade
BLAŽ STIŽE UPOMOĆ
Riješena »prvopričesnička dilema«
ZOOMAK
Ribe – veće »izumiteljice« nego ljudi?!
»3D« BLAŽENIK NA UMETKU
Blaženi Ivan Merz
PRIČA
Kako je Crnica spasila cijelo stado?
PROLETUŠE
Uskoro ćemo na šetnju… po krošnjama!
ZA LJUBITELJE ZAGONETAKA
Nevjerojatne »osmosmjerne blizanke«!

Žene – majke, učiteljice, pjesnikinje, slikarice, kuharice… biblijske junakinje, Makovice, prvopričesnice, krizmanice… ovladale su stranicama najnovijega Maka. U Marijinu mjesecu ženska je »snaga« u prvom planu! Vidljiva već s korica broja – od pjesme posvećene Kraljici svibnja i našoj nebeskoj majci Mariji, kao i naslovnice – na kojoj su ponosna i radosna lica osmašice Laure i njezine učiteljice Valentine, »uhvaćena« Makovim objektivom netom nakon primljena priznanja i nagrada na »dječjem Kranjčiću« u Križevcima. O povezanosti i ljubavi učenika i učitelja Mak je svjedočio na još jednom velikomu događaju, završnici Vjeronaučne olimpijade u Osijeku i Đakovu (odakle dolazi prava bogata fotogalerija i izvještaj).

Uvijek aktualan Mak se, za promjenu, vraća u povijest, i to biblijsku: u velikom labirintu preko čitave dvije Makove stranice predstavljene su biblijske junakinje Staroga zavjeta – hrabre, pametne, ustrajne i bogobojazne žene po čijim je riječima i djelima Bog činio čudesa, ljubio i štitio čitave narode. I danas preko majki diljem svijeta Bog ljubi i čini čudesa. Stoga vas upravo s jednom takvom mamom i to najslavnijom na svijetu, Mak upoznaje uz pomoć jednoga neobičnog testa. Riješite li ga točno i dovoljno brzo, možete osvojiti lijepe i bogate nagrade.

Makovci već dobro znaju da je mjesec svibanj posvećen i onoj koja štiti sve, a osobito majke jer je i sama majka. Štoviše majka nad svim majkama, Bogoroditeljica i majka našega Boga. Zašto je Mariji od svih mjeseci posvećen baš svibanj doznaje se iz rubrike »Mjeseci u molitvi«. Usto su vezane i svibanjske pobožnosti, a kako se one obilježavaju u »zemlji vječitog proljeća«, makovcima opisuje misionar don Danko Litrić iz Ruande. U istom duhu, rubrika »Dramolet« donosi igrokaz »Cvijeće za Mariju«.

Nova priča govori o crnoj ovci imena Crnica. Nasmijati se, ali i dobro zamisliti može se uz nove »Aforizme za djecu«, a ponešto naučiti uz rubriku »Zoomak« u kojoj su predstavljene ribe »izumiteljice«, čiji »izumi« nadmašuju čak i one ljudske. Kako »narasti« u poslušnosti savjetuje tekst rubrike »Rastimo u vrlinama«, dok u najnovijem »Psihotestu« makovci otkrivaju kakva im je »osobnost«. Pored »Proletuša« s brojnim zanimljivostima i neobičnim svjetskim pojavama i dogodovštinama, tu su i najnovija kulinarska dostignuća iz Makove kuhinje – recept za jednostavnu »tortu u čaši«. Iz mnogima najdraže »Blaževe pošte« »iskočila« su, viš(lj)e od ostalih, dva pisma: ono sedmašice Veronike koju zanima postoji li Veronikin rubac, te prvopričesnice Julije koja moli Blaža za pomoć u izboru najbolje torte za njezino veliko slavlje. Svibanjski pupoljci mirišu i sa stranica »MaLIMAka, dijela časopisa za mlađe osnovce i prvopričesnike.