NAKON OSOBNE KORONAVIRUSNE DRAME »Zlatna uljanica« napokon u rukama redatelja Branka Ištvančića

Snimio: B. Čović

Nakon više od godinu dana otkako je na »Danima hrvatskoga filma« dokumentarni film »Pouka o čovječnosti« osvojio »Zlatnu uljanicu« Glasa Koncila za promicanje etičkih vrjednota u filmskoj umjetnosti, vrijedna nagrada konačno je došla u ruke redatelja Branka Ištvančića. S obzirom na epidemiološku situaciju u studenom prošle godine, kada je stručni žiri »Zlatne uljanice« odabrao »Pouke čovječnosti«, dodjela nagrade bila je odgođena za dane kada jenja pandemija. No sam je redatelj na vlastitoj koži osjetio teške posljedice koronavirusa. Zarazio se u travnju, a tijekom bolničkoga liječenja zarazio se i bolničkim bakterijama. Proveo je nekoliko tjedana u komi, na respiratoru, tri je puta bio klinički mrtav i tri se puta nakon oživljavanja vraćao među žive. Nakon teškoga bolovanja, gubitka kilograma i općenito gubitka tjelesne snaga, prohodao je tek krajem srpnja. Njegovo ozdravljenje i povratak snazi i nastavku redateljskih pothvata liječnici ne smatraju samo svojevrsnim medicinskim čudom, nego i čudom koje dolazi iz vjere u Boga.

Film »Pouke o čovječnosti« govori o pakračkim braniteljima koji su zajedno s dijelom osoblja pakračke bolnice krajem rujna 1991. od sigurne smrti spasili tristotinjak bolesnika pakračke bolnice, od kojih je većina bila srpske nacionalnosti s Odjela psihijatrije. Film je snimljen prema istoimenoj knjizi koju je uredio dr. Veljko Đorđević i u kojoj su kao autori priloga sudjelovali novinar i suradnica Glasa Koncila Vlado Čutura i Jadranka Pavić.

»Film ‘Pouke o čovječnosti’ na paradoksalan je način preko mraka upalio svjetlo. Hvala Vam u ime Glasa Koncila na tom upaljenom svjetlu. Zahvalan sam Bogu što Vam uručujemo našu nagradu nakon svega što ste prošli«, istaknuo je u prigodi dodjele »Zlatne uljanice« u prostorima Glasa Koncila njegov glavni urednik i vršitelj dužnosti direktora Branimir Stanić. Dodjeli je nazočila i suradnica redatelja na ranijim projektima profesorica Medicinskoga fakulteta u Zagrebu dr. Marijana Braš.