NEKI SU SE ZNALI STRPJETI I 40 GODINA Upravo se u iščekivanju krije »čar Božića«

Druga nedjelja došašća (Bar 5. 1-9)

Foto: Shutterstock

Vrijeme došašća jest vrijeme iščekivanja. Iščekivanje u došašću je radosno, bez zabrinutosti! Kaže u prvom čitanju prorok Baruh: »Skini, Jeruzaleme, haljinu tugovanja i nesreće. Bog će pokazati sjaj tvoj svemu pod nebom i zasvagda ti dati ime: Mir pravednosti i Slava bogoljubnosti.« Kada čovjek iščekuje Božić, preostaje mu neka zadrži mir dok ljubi Boga koji dolazi.

Baruh je bio pratitelj proroka Jeremije. Njegovo je vrijeme bilo razdoblje teške povijesti židovskoga naroda: pad Jeruzalema, progoni, ropstva, mučeništva, oskvrnuće Hrama. I kako da se čovjek s nedaćama pomiri? Knjiga Baruhova zapovijeda: »Skini, Jeruzaleme, haljinu tugovanja i nesreće!« Unatoč nevoljama, Baruh ne želi klonuti. On vidi nadu u izlazu, on razmišlja pozitivno uzdajući se u Boga koji ne će razočarati. Poučne su Baruhove riječi. Poziva na novi naziv Jeruzalema iako ga je maloprije vidio uništena. Sada ga naziva »Mir pravednosti«! Dok je njegovo srce titralo uznemirenošću jer je mogao razmišljati da je sve gotovo, da će Božji narod biti do kraja uništen, on donosi riječi ohrabrenja. Tu se otkriva veličanstvena vjera. Strpljivo iščekuje Božju pobjedu jer zna da su Božja obećanja vjerodostojna. Bog nikada nije razočarao pa koliko god da se iščekivanje činilo dugotrajno.

Sada traje došašće. Još jedno vrijeme iščekivanja. Može li čovjek u tom kratkom iščekivanju, koje traje manje od mjesec dana, zaista biti u čekanju? Baruh je čekao godinama, ropstvo u Babilonu trajalo je gotovo četrdeset godina. I oni se nisu pokolebali, nego su još jače prionuli uz Boga. A sada kratko došašće postaje toliko stresno da ga se odmah pretvara u božićno vrijeme. Umjesto čekanja nastupa izraz Božića. Kada došašće postane prazno od iščekivanja, izgubi svaki smisao. Upravo se u iščekivanju krije čar Božića, kao što se Božja blizina u progonstvu iščekivala godinama.

Možda se ljudi boje iščekivati jer iščekivanje uzrokuje nemir? Tko iščekuje, ne može spavati, ne može se usredotočiti, ne uspijeva raditi, iskaljuje se na svojoj obitelji. Baruh zato Jeruzalem naziva »Mir pravednosti«. Pokušava smiriti ljudsko srce dok napeto čeka. Poziva da se vrijeme provede u bdjenju koje će biti usredotočeno na sadašnjost. Takav je i poziv došašća: osloboditi se nervoznoga čekanja i unijeti mir od samoga jutra. U ranijem buđenju vjernik može odvojiti vrijeme za Boga. Strpljivo čekanje nek ne bude ugašeno mahnitim sebičnim kupovanjem, nego zajedništvom u čekanju s najmilijim osobama.

Poziv na mir iskazuje Ivan Zlatousti u jednom tumačenju Poslanice Kološanima: »Stoga svagdje molimo za mir jer nema ništa slično tomu. Mir u crkvama, u molitvama, u prošnjama, u pozdravima. I jednom, i dvaput, i triput. On priprema put za ljubav. Ako u tijelu neki od njegovih dijelova miruju, a drugi od toga odstupaju, je li moguće da se zdravlje održi? Samo kada je cjelina u dobrom redu, harmoniji i miru, sve će biti drugačije. I u našim mislima, ako one ne miruju, mir neće postojati.«

Mirno iščekivanje Božića kršćanski je poziv. Onaj tko se bude znao oduprijeti nervoznomu svjetovnomu došašću, pronaći će na kraju Spasitelja u jaslama. Bog je s ljudima strpljiv, uvijek daje novu šansu. Tijekom došašća očekuje strpljivost vjernika. Kršćanin koji se bude spremno zaustavio, mirno disao i pustio da vrijeme na trenutak bude posvećeno Bogu, osjetit će mir. No ne će mir nastupiti odmah. Potrebni su sati molitvenoga vježbanja, tisuće trenutaka kada će duh treperiti jer želi nešto novo učiniti. Tko se bude strpljivo vraćao na mirno iščekivanje, na kraju će ga i doživjeti.

Brojni kršćani stalno se iznenađuju jer u molitvi nisu sabrani, misli im lete čas na posao, čas na nedovršene obiteljske obveze. Došašće je prilika za vježbu u strpljivu iščekivanju. Sada, u došašću, neka se vjernik svakoga jutra malo zaustavi, ranije probudi, prekriži i dopusti uroniti u Gospodina uz redak iz Biblije. Ustrajna svakodnevna takva molitva polako će donijeti željno iščekivanje mira. Dug je put od titranja do smirenja. Iščekivanje mira ne nastupa bez silnoga napora. Onaj tko bude ustrajan, doživjet će ga, jednoga Božića. Ustrajnim zalaganjem iščekivanje mira nastupit će kao što je nastupila i konačna radost svetoga pisca Baruha.

Gospodine, u Tebi je Mir pravednosti, onaj si koji u iščekivanju daruješ mir! Ohrabri nas u iščekivanjima, unesi u nas radost mira, ne dopusti da pokleknemo na užurbane rezultate koji u nas ne unose radost, nego daj da doživljaj Božića dohvatimo molitvenim iščekivanjem Isusa Krista koji vlada u vijeke vjekova. Amen.