PAPINA PLATFORMA U ZNAKU BROJA 7 Postići »kritičnu masu« širitelja evanđelja o stvorenju

Foto: Profimedia | Carolina Bianchi, s. Sheila Kinsley, kardinal Peter Turkson i o. Isaac Kureethadam
U liturgijskoj pojavnosti krije se poruka koja većini katolika još možda nije dovoljno bliska: skrb o stvorenom nije puki crkveni aktivizam, ne želi biti »light« inačica kršćanstva, nego je dio vazmeno-duhovskoga poslanja kršćana u svijetu

Jedna je »godina« u teškim uvjetima koronakrize i restrikcija privedena kraju, ali je urodila – sedmerostruko. Intenzivnim Tjednom »Laudato si’«, tijekom kojega je na središnjoj razini održan niz priredaba, ponajviše različitih okupljanja »na daljinu«, završila je Posebna godina obljetnice »Laudato si’«, a vrhunac njezine proslave bilo je otvaranje novoga sedmogodišnjega razdoblja nazvanoga Akcijska platforma »Laudato si’«. Platforma je službeno otvorena na konferenciji za novinare u utorak 25. svibnja.

Ne može se mladima umjesto vrta ostaviti pustinja

Videoporuku u toj prigodi uputio je papa Franjo, istaknuvši niti vodilje koje se provlače kroz encikliku, kroz šest godina njezina postojanja i djelovanja u Crkvi i svijetu, a iste ideje imaju prožimati i razdoblje koje slijedi. »Već dugo ovaj dom koji nam daje gostoprimstvo pati od rana koje uzrokujemo zbog predatorskoga stajališta, u kojem se osjećamo gospodarima planeta i njegovih resursa te nas ovlašćuje na neodgovorno iskorištenje dobara koja nam je Bog dao«, poručio je Papa. Takvo je stajalište dovelo do »ekološke krize bez presedana« koja zahvaća »općenito ekosustav u kojem žive ljudska bića«. U poruci je Sveti Otac ponovio svoju poznatu misao da je »sadašnja pandemija… pokazala da je sve povezano i uzajamno ovisno te da naše zdravlje nije odvojeno od zdravlja okoliša u kojem živimo«. Osim toga, siromašni »najviše podnose posljedice« snažnoga »krika prirode«.

»Potreban nam je stoga«, poručio je Papa, »novi ekološki pristup koji će preobraziti naš način bivanja u svijetu, naše životne stilove, naš odnos prema resursima Zemlje te, općenito, način na koji gledamo na čovjeka i živimo život.« Sveti je Otac i tu ponovio teško pitanje kakav će svijet ovaj naraštaj ostaviti »našoj djeci i našim mladima«. »Iz Božjih smo ruku primili vrt; ne možemo svojoj djeci ostaviti pustinju«, rekao je Papa.

Za potpuno održive zajednice

Zahvalivši svima na dosadašnjim nastojanjima, Papa je stigao do nove inicijative, Akcijske platforme »Laudato si’«, koju je definirao kao »sedmogodišnji put u koji će se na različite načine uključiti zajednice kako bi postale u potpunosti održive, u duhu cjelovite ekologije«. Osvrćući se na sedam crkvenih kategorija koje se želi uključiti u platformu, Sveti je Otac otkrio što još od nje očekuje: »Raditi zajedno. Samo ćemo tako stvoriti budućnost kakvu želimo: uključiviji, bratskiji, miroljubiviji i održiviji svijet.« A nakon osvrta na ciljeve poručio je: »Ima nade. Svi možemo surađivati, svatko u skladu sa svojom kulturom i iskustvom, svako sa svojim inicijativama i sposobnostima, kako bi se naša majka Zemlja vratila svojoj izvornoj ljepoti te kako bi stvorenje ponovno zasjalo prema Božjem planu.«

Sedmogodišnji plan

Nova je platforma predstavljena na konferenciji za novinare u Vatikanu. Pročelnik Dikasterija za služenje integralnomu ljudskomu razvoju, glavnoga organizatora sedmogodišnje inicijative, kardinal Peter Appiah Turkson iznio je opći okvir inicijative, a najkonkretnije je o njoj govorio o. Joshtrom Isaac Kureethadam, koordinator Sekcije »Ekologija i stvorenje« spomenutoga dikasterija. Akcijsku platformu »Laudato si’« indijski je salezijanac nazvao »putovanjem k ostvarenju integralne ekološke vizije Laudato si’«. »To se putovanje mora ostvariti u vremenu. Nadahnuti na biblijskoj temi jubilarne godine, izabrali smo okvir od sedam godina. U planu nam je da prva godina bude posvećena trima temeljnim zadaćama, okupljanju zajednice, dijeljenju resursa i izradi konkretnoga akcijskoga plana za realizaciju sedam ciljeva Laudato si’.

O. Joshtrom Isaac Kureethadam: »Stoga će Akcijska platforma Laudato si’ biti putovanje s eksponencijalnim rastom. (…) Nadamo se da će sljedeće godine veća skupina započeti svoje putovanje, sljedeće još veća i tako dalje. Na taj se način nadamo stvoriti kritičku masu koja je nužna za preobrazbu društva«

Nakon toga uslijedit će pet godina konkretnoga djelovanja – neki mogu završiti taj dio putovanja brže. Posljednja će godina biti subotnja godina, kako bismo slavili i zahvaljivali Gospodinu«, rekao je o. Kureethadam.

Salezijanac je rekao da će se platforma razvijati slijedeći »’sinodski’ put koji papa Franjo predlaže čitavoj Crkvi«. Na projektu se radi oko dvije godine te se oblikovao »’ad hoc’ upravljački odbor«. Platformu predvodi Dikasterij za služenje cjelovitomu ljudskomu razvoju, ali u suradnji s Međunarodnim Caritasom, Globalnim katoličkim klimatskim pokretom, Unijom generalnih redovničkih poglavara i poglavarica u Rimu, krovnom Međunarodnom kooperacijom za razvoj i solidarnost (CIDSE, krovna organizacija katoličkih razvojnih organizacija), crkvenim mrežama kao što su Panamazonska crkvena mreža (REPAM) i Srednjoamerička ekološka crkvena mreža (REMAM) na američkom kontinentu, Crkvena mreža za bazen Konga (REBAC) u Africi, Crkvena mreža rijeka kroz Aziju i Oceaniju (RAOEN), mreže mladih kao što su Katolička mreža mladih za održivost okoliša (CYNESA), »Eco-Jesuit«, Don Boscov zeleni savez i filipinska mreža Živjeti »Laudato si’«.

Traži se kritična masa za promjenu

Prema zaključnim riječima o. Kureethadama, platformom se želi »pokrenuti narodni pokret odozdol koji će uistinu dovesti do korjenite promjene kakva je potrebna s obzirom na ozbiljnost krize našega zajedničkoga doma«. »Stoga će Akcijska platforma Laudato si’ biti putovanje s eksponencijalnim rastom. Prva skupina onih koji će mu htjeti pristupiti imat će vremena do 4. listopada, blagdana sv. Franje Asiškoga, upisati se u program. Nadamo se da će sljedeće godine veća skupina započeti svoje putovanje, sljedeće još veća i tako dalje. Na taj se način nadamo stvoriti kritičku masu koja je nužna za preobrazbu društva. Sociolozi nam kažu da početna kritička masa potrebna za pokretanje takve promjene iznosi samo 3,5 posto određene zajednice«, rekao je o. Kureethadam, nadodavši da je krajem Posebne godine obljetnice »Laudato si’« pokrenuta internetska stranica na devet jezika (www.laudatosi.va) preko koje će se moći pristupiti platformi.

Dio vazmeno-duhovskoga poslanja kršćana

Premda nije izravno vezano uz pokretanje Akcijske platforme »Laudato si’«, i za nju je znakovit molitveni završetak Posebne godine jubileja »Laudato si’« na same Duhove popodne. Sam događaj nije bio spektakularan jer je tek mali broj sudionika izravno sudjelovao, većina ih je pratila na mreži. Središnji molitveni događaji održani su u Rimu, ispred generalne kurije franjevaca male braće, te u Asizu. Zanimljivo je da je molitvu predvodio pročelnik Kongregacije za evangelizaciju naroda kardinal Luis Antonio Tagle. Tijekom slavlja podijeljeni su misijski mandati »animatorima Laudato si’«, koji će u svojim zajednicama, rečeno riječima pape Franje, »širiti evanđelje o stvorenju i skrbiti se za naš zajednički dom«. Osim molitelja u Rimu i Asizu, izravno je s događajem preko videoveze bilo povezano još nekoliko nevelikih skupina okupljenih na molitvi diljem svijeta. Rječita je, međutim, bila liturgijska gesta poslanja, koja je oponašala gestu paljenja svijeća na vazmenoj svijeći u vazmenoj noći. Kardinal Tagle prvi je upalio svijeću na vazmenoj svijeći, a potom su prisutni palili svijeće na njegovoj. Istodobno su svoje svijeće zapalili sudionici »na daljinu«.

U liturgijskoj pojavnosti krije se poruka koja većini katolika još možda nije dovoljno bliska: skrb o stvorenom nije puki crkveni aktivizam, ne želi biti »light« inačica kršćanstva, nego je dio vazmeno-duhovskoga poslanja kršćana u svijetu.

U znaku brojke 7
Kao i samo trajanje Akcijske platforme »Laudato si’« od sedam godina, tako su i druge dvije njezine ključne kategorije izražene brojkom sedam, koja je bremenita biblijskom simbolikom.
Sedam crkvenih stvarnosti preko kojih platforma želi doprijeti do čitave Crkve:
1. obitelji
2. biskupije i župe
3. škole
4. sveučilišta
5. bolnice
6. svijet ekonomije uključujući i poljoprivrednu proizvodnju
7. redovnički redovi i kongregacije.
Nadalje, platforma želi postići sedam ciljeva »Laudato si’«:
1. odgovor na vapaj Zemlje
2. odgovor na vapaj siromašnih
3. ekološka ekonomija
4. prihvaćanje skromnih načina življenja
5. ekološki odgoj i obrazovanje
6. ekološka duhovnost
7. uključivanje zajednice i dioništvo u djelovanju.