PRIČA O PRAVOM ROCKYJU Prepletanje boksačeva života i filma

Chuck: priča o pravom Rockyju
»Chuck: priča o pravom Rockyju« (The Bleeder); drama; redatelj: Philippe Falardeau; glume: Liev Schreiber, Naomi Watts, Morgan Spector

Ekranizacije života športaša vrlo su česte, a najviše je filmova o boksačima. Vjerojatno je to zato što su oni prepuni problema u privatnom životu i imaju važan odnos s trenerima, koji pak značajno utječu na njihovo dozrijevanje kao osobe. Takve su životne priče dobra podloga za scenarističku nadogradnju i osmišljavanje nastavaka za daljnje fikcionalne filmove. Primjer je najdulji serijal filmova o Rockyju Balboi, čiji je prvi film iz 1976. temeljen na životu stvarnoga američkoga boksača Chucka Wepnera, koji je izdržao 15 runda borbe u teškoj kategoriji s Muhammadom Alijem 1975. godine.

Tek je sad Chuck (Schreiber) dobio svoj pravi biografski film. To je dobra drama, odlično odglumljena, ali je netipičan športski film jer se radnja više usredotočuje na njegov život nakon napuštanja boksa, koji je dugo bio vrlo problematičan, sve dok se nije smirio u braku sa suprugom Lindom (Watts). U filmu se otkriva kako Chuck gleda film »Rocky« pa se potom upoznaje sa Sylvesterom Stalloneom (Spector), jer nije bio uključen u njegov nastanak. Tako je ostvareno dvosmjerno prepletanje života i filma, a ne samo zrcaljenje života u biografskom filmu.

Još dva filma o boksačima

Zanimljivo je da su se u Hrvatskoj gotovo istodobno pojavila još dva filma o boksačima. Vrlo dobar, ali isto netipičan, jest nagrađivani finski crno-bijeli film »Najsretniji dan u životu Ollija Mäkija«, debitantsko djelo redatelja Juha Kuosmanena, u kojem su slavnomu finskomu športašu, svježe zaljubljenomu, važniji bili ljubav i brak negoli pobjeda u ringu. Drugi je američki »Ruke od kamena«, o panamskom boksaču Robertu Duránu, čijega trenera Raya Arcela utjelovljuje Robert De Niro, koji je pak u mladosti glumio boksača u nagrađivanom filmu »Razjareni bik« i za tu ulogu dobio Oscara.