PROCVAT STUDENTSKOGA VOLONTIRANJA Mladi sijači dobrote

Katarina Šimić, voditeljica volonterskoga centra SKAC-a

Volonterski centar SKAC počeo je s radom u jesen 2014. godine s ciljem promocije volontiranja i uključivanja mladih u konkretne i kontinuirane volonterske aktivnosti usmjerene na različite ranjive skupine društva. SKAC je i prije toga okupljao mlade volontere, koji su radili (i rade) kao animatori na programima ili sudjeluju u organizaciji kampova i drugih događanja. Ipak, prepoznata je potreba mladih da konkretno djeluju u svijetu i time svjedoče vjeru pa je osmišljen takav program.

Dosad je većina volonterskih aktivnosti ostvarena u suradnji s drugim organizacijama i udrugama usmjerenima na rad s različitim skupinama u društvu. Tako volonteri odlaze u domove za starije i nemoćne, rade s djecom i odraslima s teškoćama, s izbjeglicama, a prisutni su i u Specijalnoj bolnici za kronične bolesti Bistra, učeničkim domovima i osnovnim školama, pučkim kuhinjama i domovima za djecu s neodgovarajućom roditeljskom skrblju. Osim toga, javljaju se pojedinci i obitelji i s potrebama uređenja kuće ili čišćenja, pomoći u učenju, čuvanja djece, posjeta starijima. Čuli bi od prijatelja, poznanika ili preko medija o radu volonterskoga centra pa su se javljali.

Projekt na koji je centar posebno ponosan rad je volontera u izbjegličkom naselju u Dumačama, gdje su smješteni Hrvati s Kosova. Od prve godine rada centra volonteri su svako ljeto na kampu te nekoliko puta godišnje odlaze slaviti misu i provode radionice s djecom. Iako su djeca najčešće u fokusu volontera, želja je nastaviti osmišljavati i druge aktivnosti kao odgovor na potrebe društva. Tako su prošle godine volonteri centra organizirali prikupljanje vreća za spavanje za beskućnike te provodili vrijeme s njima uz čaj i razgovor. I drugi volonterski projekti SKAC-a, poput »Agenata dobrote« koji organiziraju »100 sretnih Božića«, uvijek stavljaju susret i prisutnost kao središte iz kojega kreću aktivnosti.

Budući da je SKAC udruga mladih, u Volonterski se centar prijavljuju najčešće studenti, no htjeli bi uključiti više i mlade nezaposlene ili one koji već rade, ali žele odvojiti vrijeme za druge. Već tradicionalno, s prijavama u Volonterski centar započelo se 15. listopada nakon akcije »72 sata bez kompromisa«, ali prijave traju i kroz godinu. Želja je centra okupiti što više volontera jer se sve više udruga ili obitelji javlja za pomoć.