ZAŠTO ČOVJEK NE USPIJE SVAKI PUT? Promjena je avantura

Foto: Shutterstock

Putnik sjedi u vlaku. Na svakom kolodvoru proviri kroz prozor, pročita ime mjesta i uzdahne. Nakon četiri ili pet postaja upita ga zabrinuto njegov suputnik: »Je li vam zlo? Tako strašno uzdišete?« Putnik odgovori: »Zapravo, morao bih izići iz vlaka. Vozim se u pogrješnom smjeru. Ali ovdje unutra tako je ugodno, toplo.« Ta ugoda i toplina vode u pogrješnom pravcu. Čovjek bi trebao mnogo toga u sebi mijenjati. Dakle, svjestan je da takav način života nije dobar, nije lijep, ali… Itekako vidi da odnosi u obitelji nisu nimalo dobri, da je ozračje zagađeno, da vlada napetost, da reagira nervozno, ali… Promjena je izazov, kreativnost, originalnost.

Uvijek postoji »ali«

Svatko bi trebao svoj život dovesti u red, uskladiti poremećeni odnos prema materijalnim i duhovnim potrebama, smanjiti brzinu, osloboditi se stresa, ne dopuštati da mu svaka sitnica krade vrijeme za molitvu, za odlazak na misu, za obiteljsku molitvu, za čitanje Božje riječi, za čitanje dobre knjige. Morao bi se osloboditi ovisnosti o cigaretama, alkoholu, ali…

Svatko bi trebao svoj život dovesti u red, uskladiti poremećeni odnos prema materijalnim i duhovnim potrebama, smanjiti brzinu, osloboditi se stresa, ne dopuštati da mu svaka sitnica krade vrijeme za molitvu.

Oni koji se liječe od ovisnosti često svjedoče kako oslabi volja, kako nemaju snage za promjenu. Htjeli bi se promijeniti, ali ne mogu. Žele prestati s ovisnostima, ali ne ide. Hoće to, no postoji »ali« u kojem traže alibi!

Na seminar posta i molitve u »Kući mira« došao je ovisnik o alkoholu. Supruga je sve činila da se promijeni, da ostavi piće, ali nikako nije išlo. Jednom ga je uspjela nagovoriti da ode na seminar posta i molitve. Nakon seminara on se vratio kući potpuno promijenjen. Rekao je ženi: »Sad sam ti ja potpuno druga osoba, ostavio sam piće, potpuno sam drugi čovjek.« Nakon nekoliko tjedana čovjek je ponovno počeo piti. Žena je bila tužna i razočarana: »Pa zašto opet piješ? Pa zar nisi rekao da si se promijenio, da si postao druga osoba?!« Čovjek odgovori: »Istina je. Bio sam se promijenio. Bio sam postao drugi čovjek, ali nisam znao i da onaj drugi voli popiti.«

Promjena je moguća

Nije lako mijenjati životne navike, mišljenja i stajališta o nečemu ili nekome. Promjena je avantura koje se čovjek boji jer će izgubiti poznato.

Nipošto se ne treba predati i odustati! Najprije u sebi treba otkriti onaj »ali« koji kormilari mišljenjem i voljom. A potom povjerovati da je promjena moguća.

U »Kući mira« razočarani se slušatelj žalio: »Zašto moj boravak ovdje nije urodio nikakvim plodovima?« Voditelj mu je odgovorio: »Možda zato što ti je nedostajala snaga da prodrmaš stablo? I kažeš da tvoj ‘ali’ mora postati ‘hoću’, ‘mogu’, ‘želim’ te bude odlučan!«