RAZBIJANJE NAMETNUTIH STEREOTIPA Kakva je »majčica katoličkoga doma«?

Foto: Shutterstock

Otkad je grijeh ušao u svijet, mišljenje društva svakoga doba i mišljenje katoličke majke duboko se razilaze. Majka, koja se danom razboritošću koristi u svakodnevici, lakše razaznaje bitno od nebitnoga, korisno od nekorisnoga i dobro od lošega.

Društvo danas govori da je majka koja bira djecu ispred karijere nazadna i neostvarena. Ali smijeh njezine djece guši svaku viku onih koje tvrde da se bore za njezino dobro. Kažu da treba biti informirana i provoditi sate u vrtlogu medija kako bi bila ukorak s vremenom. Ali mir njezina srca odzvanja svakomu srcu koje susretne i nepovratno oduševi. Govore da treba svako malo pratiti modu, jer time drži do sebe. No majka koja čezne biti Majci slična zna da čedna moda nema vrijeme i da ne može doći i izići kao potrošna linija današnjice. Tvrde da teretana jamči zdravlje i dobro raspoloženje. Ipak, umjerenost i razboritost krase neopterećenu majčicu katoličkoga doma. Za nju je, kažu, bolje da ne bude poslušna jer mora da je potlačena u braku. A ne znaju da ljubav i poštovanje po Božjem djelu u izmoljenu suprugu donose beskrajne blagoslove i zaštitu obitelji. Neka nijedna ne ostane kod kuće, kažu, jer su sposobne raditi sve što i muškarci. No o sposobnosti onoj koja je upoznala Kristovu ljubav ne treba govoriti. Ona se nema potrebu nikomu dokazivati, nego samo iz ljubavi dobro za vječnost činiti. Svijet kaže da su djeca prva, prijateljice do njih, a muškarci su joj neprijatelji. Majka, pak, u vjeri poučena zna: po najbližem suradniku – suprugu, njih dvoje imaju svoj svijet. Stvaraju ga s Bogom i ne rasipaju iz svoga svijeta bisere drugima. Iz njihove ljubavi najljepše se hrane njihova djeca, a njihovo zajedništvo i otvorenost životu najbliže ih drže Bogu.

Mnogo je toga što, i iz plemenitih nakana, katoličku majku zavede u svijet. I to nije tajna. Svijet nudi prolaznost, trenutačno zadovoljstvo i laž. A vječnu sreću i istinu nudi samo Isus. Kolike su majke po tom povjerenju i ucijepljenosti u Trs povele svoje duše i duše svojih članova obitelji prema vječnosti… Danas se valja potruditi biti jedna od tih majki. Toliko različita od svijeta, a opet ona koja u svijetu živi. Boriti se. Malo-pomalo. Bitku po bitku. A darovani odmor dočekati pred licem Gospodnjim.