RUJANSKI BROJ MAGAZINA PRILIKA Svjedočanstva obitelji čije članove povezuje ista profesija

TEMA S NASLOVNICE
Politika
Ekonomija
Psihologija
Zdravlje
Glazba
Film – Fred Rogers
Prigodno
Književnost – Škola za vodiče
Ekologija
Šport – Robert Seligman

Uz Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji u Solinu rujanski broj Prilike donosi svjedočanstva obitelji u kojim su supružnici i/ili djeca odabrali istovjetnu profesionalnu »koru kruha«.

»Načelo važnosti obiteljske snage na pozitivan su način nastojala pokazati svjedočanstva šest hrvatskih obitelji koje je ugostila Tema s naslovnice rujanske »Prilike«, koje povezuje kriterij da se supružnici ili više naraštaja u obitelji bavi istim zanimanjem ili zvanjem, za svoje i za opće dobro. Obitelj gledana iz toga fokusa pokazuje doduše važnost istoga posla koji dijele pojedini članovi kao njihove međusobne poveznice, no još i više od toga, na izvrstan način pokazuje da je vjera dala smisao uspjehu obiteljskoga života tih obitelji«, napisao je urednik Branimir Stanić u uvodnom tekstu.

Obiteljskoj tematici, podsjeća i urednik, posvećene su na svoj način i ostale teme broja, od ideologije u obrazovanju, čije mehanizme opisuje politička rubrika; tiče se i roditeljskoga bdjenja nad školskom lektirom, opisanom u književnoj rubrici; tiče se i športskoga uspjeha europskoga gimnastičkoga doprvaka Roberta Seligmana, koji je svoju obitelj utkao u svaki svoj rezultat; tiče se i vitezova Malteškoga reda koji pomažu najranjivijim obiteljima pa i pitanja ekološke krize i klimatskih promjena, koje se tiču velike ljudske obitelji.

»Zato je opravdano okupljati, čuvati i u vjeri osnaživati obitelji, jer one su u stanju očuvati sve i svakoga. Svatko tko s obitelji postupa suprotno,  zapravo je autodestruktivan«, zaključuje Stanić. Nova Prilika obrađuje i varljivo kriptovalutno ljeto 2018. godine u ekonomskoj rubrici, dočim psihologinja dr. Lovorka Brajković odgovara na čitateljsko pismo o psima i njihovoj pomoći u prevladavanju bolesti i problema. Prekomjerna internetska briga o zdravlju tema je teksta dr. Jadranke Pavić, a potreba klimatskih strategija naglasak ekološke rubrike koju potpisuje Tihana Mojsinović.

Glazbeni analitičar Mario Šoša bavi se zabranama u glazbi, a filmska stranica tematizira djelo američkoga autora dječjih emisija Freda Rogersa.

Posljednja stranica mjesečnoga magazina Glasa Koncila, uvrštenoga u tjednik s nadnevkom 16. rujna, omogućuje osvajanje knjiga u izdanju Glasa Koncila, posvećenih blaženom kardinalu Alojziju Stepincu i svetom papi Ivanu Pavlu II.