STOGODIŠNJAKINJA NA TIJELOVSKOJ MISI »Mladi, imajte više strpljenja«

Ljubica Ribić

Iako je župa Uzvišenja sv. Križa u Završju Netretićkom vjernički punim plućima prodisala nakon pandemijskih restrikcija na Tijelovo – uključujući i malene prvopričesnike koji su toga dana prvi put blagovali euharistiju – tu župu od svih drugih dodatno čini posebnom to što je zajedno sa svojim sumještanima Tijelo i Krv Kristovu slavila Ljubica Ribić r. Cvitak, župljanka koja je tri dana ranije navršila 100. godinu.

Rođena je 8. lipnja 1920. na području župe. Kao dijete od 11 godina ostala je bez majke. Udala se 1944. godine za Janka Ribića, s kojim ima sina Ivana, a ponosna je baka dviju unuka i dvoje praunučadi. Suprug Janko umro je 1993. godine.

Život ju, kao ni brojne ljude rođene i ostale na selu, pogotovo u vrijeme previranja 20. stoljeća, nije mazio, ali usprkos tomu vjera u Boga i ljubav prema vjeri bili su joj suputnik i ohrabrenje kroz život, poglavito u teškim trenutcima. Današnjim mladim naraštajima poručuje da trebaju u životu imati više strpljenja, razumijevanja i poštovanja jedni prema drugima, a uz vjeru u Boga, svakodnevnu molitvu i zahvalnost Bogu život je ljepši i lakši i kada je najteže. Radost nije krio ni sadašnji upravitelj župe i župnik Dragutin Goričanec, koji uz župu Završje preko udruge »Job« vodi i »crkvu na kotačima«. (ŽV)