STROP OTVOREN PA ZATVOREN Župna crkva sv. Bernardina Sienskoga u Kamporu

Na otoku Rabu (22)

Snimio: Z. Galić | Župna crkva sv. Bernardina Sienskoga u Kamporu

Na istočnoj strani kamporskoga samostana izgrađena je jednobrodna crkva s četvrtastim svetištem nadsvođenim križno rebrastim svodom. Brod crkve bio je otvoren. Kasnije pri barokiziranju crkve g. 1669. strop je zatvoren, a splitski slikar Napolij oslikao ga je sa 27 scena iz života sv. Franje, franjevačkim svetcima, Blaženom Djevicom Marijom, sv. Bernardinom i sv. Kristoforom. Strop i slike, kao i cijela crkva, obnovljeni su u zahtjevnim radovima od g. 2013. do danas.

Obnovljeni poliptih

Samostanska gotička crkva sv. Bernardina djelo je majstora Jurja Dimitrova Zadranina, a zajedno sa samostanom posvećena je g. 1466. sienskomu svetcu. U vrijeme utemeljenja samostana, dvadeset godina ranije, stara crkva sv. Eufemije pripadala je primiceriju biskupije Paulu Badoaru. Na glavni oltar postavljen je poliptih s drvodjelskim pozlaćenim okvirom u stilu cvjetne gotike iz g. 1458. koji su oslikala muranska braća Antonio i Bartolomeo Vivarini.

U donjem srednjem dijelu prikazan je lik sv. Bernardina, iznad kojega je Bogorodica s Isusom. Bočno lijevo do glavnih likova naslikani su sv. Petar, sv. Franjo, Ivan Krstitelj i sv. Jeronim, a desno sv. Kristofor, sv. Antun Padovanski, sv. Eufemija i sv. Ljudevit Anžuvinac. Poliptih je obnovljen u Rijeci.

Gospa Grčka

Sjeverna zavjetna kapela mletačkoga trgovca Andrea Chimalarcha s bizantskom ikonom Bogorodice, koja je na obnovi (»Gospa Grčka«) u drvenom retablu dodana je g. 1506. Slika je dar trgovčeve sestre Marije prema oporuci i za zavjet u spasu pred Turcima. U bočnoj kapeli sv. Križa nalazi se veliko drveno obojeno kasnogotičko obnovljeno raspelo iz 15. st. s korpusom izmučenoga Krista.

Crkva i samostan pripadaju župi sv. Eufemije, koja je osnovana g. 1836., a za nju se brinu franjevci koji ispomažu u drugim župama. Mise u Kamporu nedjeljom su u 8 i 20 sati.