SVIBANJSKI MAK Budimo i mi glasnici Božji!

UZORI VJERE
PISMO MISIONARA IZ RUANDE
MAMI ZA MAJČIN DAN
Kolač, »jestivi leptiri« i »prirodna bojanka« za mamu!
PAPINI POTICAJI
»Ne bojte se!«
NASTAVLJAMO PRATITI OČENAŠ IZBLIZA
S MAKOVCIMA U DANIMA KORONE
U »kućnim crkvama« i na virtualnoj nastavi
»ZANIMLJIVI ZEMLJOPIS«
U svetištu tamnopute meksičke Gospe
DRAMOLET ZA SADAŠNJI TRENUTAK
Kako se Isus (s)nalazi u virtualnom svijetu
SVETAČKE ZGODICE
Blaženi prijatelj čistača Miška
ZA ISUSOVIM STOLOM
Uz Dobroga Pastira i Duha Svetoga
BLAŽEVA POŠTA
Kako je travanjski Mak stizao do čitatelja
PROLETUŠE SA SVIH STRANA
Jesu li Abraham i Mojsije išli u školu?
U MARIJINU SVIBNJU
Gospina prošteništa u osam smjerova!
NAGRADNA »REZALICA« NA UMETKU
»Harmonična« svibanjska razglednica

S povijesnom fotografijom na naslovnici, kojom je zabilježen događaj spuštanja vrha sjevernog tornja katedrale u srcu domovine, objavljen je najnoviji broj Maloga koncila – Maka, dječjega vjerskog mjesečnika. Upravo on, na svoje 52 stranice, postao je pisano svjedočanstvo kako se u ovom bremenitom vremenu i posebnim okolnostima, uz vjeru u Boga koji je (za)uvijek s nama, sve podnosi i ustrajno u dobru živi. I to zahvaljujući brojnoj djeci – »Božjim glasnicima«, koji su slanjem svojih priloga, riječju i slikom to pokazali: od onih koji u svojim obiteljima žive svoju vjeru u »kućnim crkvama«; od živog sjećanja na predivnu djevojčicu Anamariju Carević koja je nesretno stradala u potresu; vjeroučitelja, kateheta i djece koji su slali vjeronaučne radove nastale u »nastavi na daljinu«, sve do onih radoznalih koji u pismima postavljaju »vjernička« pitanja Blažu, i onih neumornih u rješavanju nagradnih zadataka i pitalica te u slanju likovnih i literarnih radova za rubriku »Pišemo, rišemo«. Uz takve »makovce« Mak ne posustaje, naprotiv, svojim brojnim i zanimljivim prilozima i rubrikama želi – osobito u ovo doba – biti siguran ali razigran, radostan putokaz u duhovnom rastu i obogaćivanju. Tako se u rubrici »Očenaš izbliza« pojašnjava zaziv »…Izbavi nas od zla«, dok je »Dramolet« ispunjen zanimljivim dijalogom o (ne)postojanju »Isusu u virtualnom svijetu«. Papa Franjo u svojoj rubrici poručuje »Ne bojte se!«, a u rubrici »Uzori vjere« čitatelje se upoznaje sa svetcima koji »štite« od koronavirusa i kojima se možemo molitvom utjecati u zaštitu i očuvanje od bolesti. O životu s koronavirusom govore i »Pisma iz misija«, iz daleke Ruande, kao i prilozi rubrika »Saznajemo za vas« i »Geomak«.

Marijin mjesec u svibanjskom »Maku« obilježen je prilogom o svetištu tamnopute Gospe Guadalupske iz Meksika, tako da – još snažniji i uvjereniji u ono što je zapravo u životu najvažnije – ne zaboravimo naše mame niti jedan dan, a osobito na Majčin dan. U iskazivanju nježnosti i potvrde da su nam važne i voljene, pomoći će rubrika »U kuhinji«, s receptom za jednostavan i zdrav kolač za mame ili pak »Jestivi leptir«, koji se prema uputama rubrike »Znam sam«, može lako izraditi i darovati. Obojiti se i darovati može domišljata bojanka »S Marijom  i Isusom – u prirodi«, te kartonski umetak na kojem je »Harmonična svibanjska razglednica«, posvećena Majci Božjoj, za čiju se izradu može kao nagradu osvojiti lijepu Makovu majicu!

Uz brojne katehetski prilagođene zadatke, u »Maku« se, na zabavan način, nešto novo može naučiti i uz »Aforizme za djecu«, »Proletuše« te uz rubriku »Zoomak« u koju su »doletjele« neobične ptice iz još neobičnijeg »Tupikograda«. Kako »narasti« u dobročinstvu savjetuje tekst rubrike »Rastimo u vrlinama«, najnoviji »Psihotest« otkriva makovcima što je to »šarmantnost«, a cijeli svibanjski broj zaokružuju zagonetačke poslastice, među kojima se, povodom Dana državnosti, »ponosno« ističe »slikopunjaljka« hrvatskih boja i korijena, na posljednjoj korici Maka!