USUSRET KNJIZI KOJA SE TIČE ČITAVOGA STOLJEĆA Epidemiologija neplodnosti

Foto: Shutterstock

Početkom 2021. godine bit će objavljena knjiga Shanne Swan, svjetski poznate epidemiologinje. Naslovom »Odbrojavanje« (engl. »Count Down«) profesorica Swan upozorava na reproduktivnu katastrofu koja je zahvatila zapadni svijet. Za one koji se brinu o plodnosti, spolnosti, majčinstvu ili uskraćenom roditeljstvu to je štivo koje se mora pročitati.

Kemijska kastracija

Budućnost ljudske vrste ugrožena je zbog sve većega broja neplodnih muškaraca i žena. U posljednjih 40-ak godina prepolovio se broj (i pokretljivost) spermija u plodnih muškaraca, djevojčice sve ranije ulaze u pubertet, a sve je veći broj dječaka feminiziran. Proces demaskulinizacije ljudske prirode Shanna Swan naziva kemijskom kastracijom. Kemikalije u okolišu koje uzrokuju ili izazivaju spolni kaos nazivaju se hormonski otrovi ili endokrini disruptori. Izloženost tim tvarima povezana je s povećanim brojem prijevremenih poroda, raka prostate, raka testisa, raka dojki, s pojavom endometrije, poremećajem spolnoga identiteta…

Hormonski kaos

Slični su poremećaji uočeni i u životinja, što potvrđuje tvrdnje profesorice Swan da su narušena plodnost i ekološki čimbenici izravno povezani. Bolestan suživot sa štetnim kemikalijama, poput parabena, ftalata, bisfenola A, teških metala, plastičnih, kozmetičkih i prehrambenih aditiva, mikroplastike i pesticida, uzrokuje hormonsku neravnotežu u ljudi i mnogih životinja. Shanna Swan to naziva hormonskim kaosom, a čovjeka smatra ugroženom vrstom. Danas je plodnost žena u dvadesetim godinama manja od plodnosti žena koje su prije 50 godina bile tridesetogodišnjakinje.

Budućnost ljudske vrste ugrožena je zbog sve većega broja neplodnih muškaraca i žena. U posljednjih 40-ak godina prepolovio se broj (i pokretljivost) spermija u plodnih muškaraca, djevojčice sve ranije ulaze u pubertet, a sve je veći broj dječaka feminiziran. Proces demaskulinizacije ljudske prirode Shanna Swan naziva kemijskom kastracijom.

Stoga Shanna Swan postavlja pitanja: »Kako će izgledati svijet za sto godina ako se takav dramatičan trend nastavi? Je li to znak početka kraja ljudske vrste ili znak da se čovjek približava vlastitomu izumiranju?«

Mršave krave proždiru debele

Dok se s jedne strane svijet suočava s plašenjem i prijetnjom populacijske bombe, s druge strane traje bijela kuga, što neodoljivo podsjeća na priču o mršavim i debelim kravama. Mnogi su prepoznali simboliku u novoj knjizi Shanne Swan te je proglasili obveznom literaturom za epidemiologe, ekologe, regulatorne znanstvenike, ali i sve udruge koje u svom javnom djelovanju promiču reproduktivno zdravlje, prava nerođene djece, ravnopravnost spolova… Pete Myers, autor knjige »Naša ukradena budućnost« tvrdi: »Ako razmišljate o djeci, unucima i o generacijama koje tek dolaze, morate pročitati ovu knjigu.«

Knjiga »Odbrojavanje – Kako naš moderan svijet remeti plodnost muškaraca, narušava reproduktivni razvoj žena i ugrožava budućnost ljudske vrste« zasigurno će biti uspješnica 2021. godine, baš poput sličnih uspješnica »Nijemo proljeće«, »Šesto izumiranje« ili »Prazni planet«. Za razliku od pandemije koronavirusa, koja će, sasvim izgledno, popustiti 2021. godine, industrijskim kemikalijama inducirani hormonski kaos koji zahvaća mlade, plodne ljude, ne će nestati. Naprotiv, s plastifikacijom planeta i hiperprodukcijom suvišne robe poprimit će neugodne oblike i izazvati mnoge frustracije.

Pandemija bez virusa

Ožiljci pandemije koronavirusa bit će posebno teški za nezaposlene, kronične bolesnike i mlade obitelji, ali s vremenom je moguće očekivati oporavak. S druge strane, posljedice pandemije neplodnosti bit će ireverzibilne, a šteta nepopravljiva, jer kemijska kastracija guši život u njegovoj mogućnosti. Mnoga djeca postojat će samo u željama »neostvarenih« roditelja.

Bilo bi dobro da se političke mjere i ekonomske sankcije koje se trenutačno troše za suzbijanje pandemije osmoga tipa koronavirusa te epidemiološki entuzijazam i medijska pažnja posvećena žrtvama koronaviroze usmjere prema ugroženoj plodnosti muževa i žena. Tada bi se mnogim bračnim parovima omogućila kreativna pretvorba u pravu obitelj. Upravo o tome govori knjiga Shanne Swan: bez zaštite reproduktivnoga zdravlja, bez poštovanja načela opreznosti i bez poštene regulacije na tržištu sve će veći broj mladih parova čekati u redovima odjela za liječenje neplodnosti.