UZ FILM »JOJO RABBIT« Izmišljeni prijatelj

Jojo Rabbit
»Jojo Rabbit« (Jojo Rabbit); komedija/drama; redatelj: Taika Waititi; glume: Roman Griffin Davis, Thomasin McKenzie, Scarlett Johansson, Sam Rockwell

U natjecateljskom programu Zagrebačkoga filmskoga festivala »Ponovno s nama« prikazano je pet veoma dobrih filmova autora čiji su uradci prikazivani na prijašnjim izdanjima. Novost je da su o pobjedniku i dobitniku nagrade »Zlatni bicikl« odlučili gledatelji. Najvišu ocjenu, čak 4,82, dobio je sjajan film »Jojo Rabbit« novozelandskoga redatelja, scenarista i glumca Taike Waititija. On je poznat po svojim neovisnim filmovima, začudnim i pomaknutim komedijama, kojima se duhovito, ironično i sarkastično odnosi prema društvenim i životnim situacijama i problemima. Takav pristup ima i u najnovijem filmu. Zahvaljujući Waititijevoj uspješnoj režiji američkoga hit-filma »Thor: Ragnarok«, uspio je angažirati popularne i dobre glumce u »Joju Rabbitu«, koji se temelji na romanu Christine Leunens.

Iako ima vrlo ozbiljnu i važnu temu, »Jojo Rabbit« joj u dvije trećine filma pristupa komično i otkačeno kroz vizuru dječaka Joje (Griffin Davis) i njegova izmišljena prijatelja Adolfa, kada se i publika često smije. Usto ima i pravoga prijatelja dječaka Yorkija. Treći dio je drama, trenutak Jojova velikoga osvještenja i učenja o tome kakav je u bîti rat, nacizam, fašizam, odnos prema Židovima, te pogubnost nacionalizma.

Radnja se zbiva potkraj Drugoga svjetskoga rata i dramska potka stalno je prisutna. Karikiranje i ismijavanje Hitlera, izmišljenoga prijatelja, odlično je utjelovio Taika Waititi. Jojova majka je članica otpora i na tavanu skriva židovsku djevojčicu Elsu. Glumi je Thomasin McKenzie. Film prati odlična glazba Michaela Giacchina, vrlo je dinamičan, s dobrom kamerom i montažom.