ZAGREBAČKI NADBISKUP KARDINAL JOSIP BOZANIĆ: »Crkva zagrebačka vjernički prima i prihvaća svoga nadbiskupa koadjutora«

Vijest o imenovanju mons. Dražena Kutleše novim zagrebačkim nadbiskupom koadjutorom u utorak 14. veljače objavljena je u podne u Uredu zagrebačkoga nadbiskupa na Kaptolu u Zagrebu, a na objavi su uz zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića sudjelovali apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua, pomoćni zagrebački biskupi Ivan Šaško i Mijo Gorski, članovi Zbora savjetnika te drugi svećenici.

Zahvalnost papi Franji

Kardinal Bozanić u svojem je govoru izrazio zahvalnost papi Franji što je prihvatio njegovu prošlogodišnju molbu i sada Zagrebačkoj nadbiskupiji dodijelio nadbiskupa koadjutora. „Čestitam mons. Draženu Kutleši, dosadašnjem nadbiskupu metropolitu splitskom na imenovanju za nadbiskupa koadjutora zagrebačkog. Crkva zagrebačka, ispunjena nadom i otvorena prema budućnosti, vjernički prima i prihvaća svoga nadbiskupa koadjutora. Neka je blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje. (…) Crkva zagrebačka želi prepoznati u nadbiskupu koadjutoru dar Duha Svetoga, željna da se na njezinoj plodnoj njivi nastavi orati obnovljenim zanosom“, rekao je zagrebački nadbiskup kardinal Bozanić.

Kardinal Bozanić: “Crkva zagrebačka, ispunjena nadom i otvorena prema budućnosti, vjernički prima i prihvaća svoga nadbiskupa koadjutora. Neka je blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje.”

Zagrebački nadbiskup rekao je da se Zagrebačku nadbiskupiju može gledati pod raznim vidovima: izvana i iznutra, ali da se može istinski doživjeti i upoznati samo živeći u toj svetoj zajednici vjere, ljubeći je, dajući joj se i, ako je potrebno, trpjeti za nju. „Pred Crkvom zagrebačkom puno je posla i izazova. Naša je Crkva pogođena teškim potresom u 2020. godini. U Prvostolnici još nije moguće slaviti bogoslužje, nadbiskupski dom nije useljiv. Poslijepotresna obnova u tijeku je i sada u dobrom zamahu. A svi smo pozvani neprestano prihvaćati prolaznost ovozemnoga života. Stoga, i zbog svoga narušenoga zdravlja, jako želim da novi nadbiskup, koji nam je sada dân kao koadjutor, što prije preuzme potpunu odgovornost za svetu Crkvu zagrebačku.“ Spomenuo je u govoru zagrebački nadbiskup pomoćne biskupe, predane svećenike, dijecezanske i redovničke, sestre redovnice, angažirane Kristove vjernike laike, kao i dvadesetogodišnji sinodski hod.

Teret velike i zahtjevne nadbiskupije

Okupljenima se obratio i nuncij Lingua koji je izrazio zahvalnost nadbiskupu Kutleši što je u duhu služenja i poslušnosti prihvatio odazvati se pozivu Svetoga Oca na novu službu, kao i zagrebačkome nadbiskupu kardinalu Bozaniću.

„Također mi dopustite, Vaša Eminencijo, da iskreno zahvalim Vama koji ste osjetili da nemate dovoljno snage nositi pastoralni teret tako velike i zahtjevne Nadbiskupije, osobito u ove posljednje tri godine između potresa i Covida-19, te imali mudrosti zatražiti pomoć, olakšavajući tako proces razlučivanja u vezi s izborom Vašega nasljednika. Sveti Otac odlučio je osigurati buduće upravljanje ovom Nadbiskupijom poslavši iskusnu i uglednu osobu, nedavno izabranog predsjednika Hrvatske biskupske konferencije, koji će zasigurno moći nastaviti tradicionalnu i cijenjenu vjernost ove Crkve Apostolskoj Stolici po uzoru na blaženog Alojzija Stepinca koji je za ovo žrtvovao svoj život“, rekao je nuncij Lingua.