ZAŠTITNIK GORSKIH SPAŠAVATELJA SVETAC IZ AOSTE Kome se utječu HGSS-ovci?

Foto: HGSS

U ruševinama nakon potresa na Banovini i sisačkom području njihovi su potražni psi pronašli šest zatrpanih osoba. Posebna su im specijalnost radovi na visini pa su sudjelovali u uklanjanju krovova i dimnjaka s kuća, ali i zvonika s crkava. Na dan skidanja kape zvonika sa sisačke katedrale njihovi su članovi završili snimanje te crkve za izradu fotorealističnog 3D modela. Iza svih tih pothvata skrivaju se članovi Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), koji su ugroženomu stanovništvu i u ovoj nepogodi spremno uskočili u pomoć.

Spašavanje od sigurne smrti

Da su gorski spašavatelji uvijek prisutni kada je potrebno spašavanje i pružanje pomoći u izvanrednim okolnostima već je dobro poznato, no nije baš raširen podatak da se njihovi članovi utječu svetcu zaštitniku Bernardu iz Aoste, iako zasigurno u izazovnim intervencijama članovi upravo tomu svetcu iz 11. stoljeća upućuju svoje molitve.

Zaštitnik nacionalne, dobrovoljne, stručne i humanitarne udruge HGSS jest sv. Bernard koji je djelovao duže od 40 godina kao misionar u Alpama. Bio je redovnik augustinac, a postao je poznat po podizanju svratišta, odmorišta, gostinjaca i konačišta hodočasnicima i putnicima. Jedno od njih, posebice važno, podignuto je 1050. godine u Alpama, na granici Italije i Švicarske na 2452 metra nadmorske visine, u kojem su zbrinjavani i unesrećeni. Redovnici toga samostana uzgajali su velike pse i vježbali ih u traganju za izgubljenim putnicima u mećavi te su mnoge ljude spasili od sigurne smrti.

Tradicionalno slavlje

Bernarda je svetim proglasio papa Inocent XI. 1681. godine, a uz zaštitnika Hrvatske gorske službe spašavanja štuju ga i alpinisti, planinari, skijaši, penjači. Po njemu su nazvani i psi bernardinci koji sudjeluju u potragama za unesrećenima, dva alpska prijevoja, kao i pojedine tehnike gorskoga spašavanja.

Članovi Hrvatske gorske službe spašavanja tradicionalno slave blagdan sv. Bernarda 15. lipnja okupljanjem tijekom kojega imaju i misno slavlje u ogulinskoj crkvi sv. Križa.