KAKO DO EUROPE U KOJU MOŽEMO VJEROVATI Polako, ali sigurno, i »Pariška izjava« očito dobiva značaj koji i zaslužuje

Tema s naslovnice: »Pariška izjava«
Politika
Ekonomija
Psihologija
Iz povijesti GK-a
Kako je prije pola stoljeća kardinal Šeper proglašen pročelnikom Kongregacije za nauk vjere
Prigodno
Ekologija
Zdravlje
Glazba
Film: »Čudo«
Šport
Književnost: »Kad župniku prekipi«

O desetoj obljetnici izlaženja, mjesečni magazin Glasa Koncila »Prilika«, kao svojevrsni dar čitateljima, donosi cjelovit tekst »Pariške izjave«. Pomalo marginalizirani dokument dvanaest europskih intelektualaca, objavljen u listopadu prošle godine u 36 točaka novinar Darko Grden preveo je na hrvatski jezik. Prošlo je pola stoljeća od fenomena »1968.«, također dotaknutoga u »Pariškoj izjavi«, fenomena koji je srušio staro, a novo nije izgradio.

»Ni trenutka nismo dvojili hoćemo li prevesti i objaviti Izjavu u cijelosti baš u siječnju 2018. godine, godine u kojoj se navršava pola stoljeća od »revolucije šezdesetosmaša«, čije se posljedice u politici, ekonomiji, sveučilištima, kulturi i umjetnosti osjećaju i danas«, naveo je urednik Branimir Stanić.

Na »Parišku izjavu« nadovezao se i glazbeni analitičar Mario Šoša, promišljajući višedesetljetni problem glazbe – ružnoću koja je stala na mjesto ljepote.

Uz početak Europskoga prvenstva u Hrvatskoj, hrvatski rukometni izbornik Lino Červar u razgovoru svjedoči vjeru i promišlja aktualni trenutak trofejnoga športa i očekivanja u splitskoj skupini. Prisjeća se siromašnog djetinjstva, ministrantskih dana i pouzdanju u Boga u obiteljskom i trenerskom životu.

O javnoj komunikaciji, nedostatku ozbiljnih medija i politici »birtije« piše mr. Ivo Lovrić, a ekonomist dr. Zdenko Babić promišlja nužnost strateških mjera u hrvatskoj socijalnoj ekonomiji. Kako se dugotrajnije (od)nositi s novogodišnjim odlukama, odgovara psihologinja dr. Lovorka Brajković. O danima u kojima je duhovni otac »Glasa Koncila« kardinal Franjo Šeper došao na čelo Kongregacije za nauk vjere, piše Ivan Tašev. Na oprez prigodom liječenja uz pomoć »čudotvornoga« botoksa upozorava i dr. Jadranka Pavić u rubrici »Zdravlje«, a kronologiju onečišćenja zraka na planetu donosi Tihana Mojsinović.

Prigodno se tematiziraju i umjetnička djela, kazališne predstave redatelja Damira Mađarića, film »Čudo« o desetogodišnjem dječaku rođenom s genetskim poremećajem, kao i roman Jeana Merciera »Kad župniku prekipi«.

Nagradni kviz »Prilike«, objavljene uz Glas Koncila s nadnevkom 14. siječnja, omogućuje osvajanje Pastoralnoga dnevnika 2018. te džepnoga kalendara i rokovnika. (tš, gk)