FILM KOJI MIRIŠE NA TARTUFE Razotkrivajuća potraga

Svinja
»Svinja« (»Pig«); drama/triler; redatelj: Michael Sarnoski; glume: Nicolas Cage, Alex Wolff, Adam Arkin

Film koji upravo dolazi u kina jest američka nezavisna drama s elementima trilera »Svinja«. Prvi je redateljski dugometražni film scenarista i montažera Michaela Sarnoskoga, i to jako dobar, tako da se od njega mogu očekivati kvalitetni uradci i ubuduće. On je i osmislio priču, napisao trodijelni scenarij i režirao preglednim mirnim ritmom, slijedeći upute o klasičnoj glazbi koje se iznose dok jedan od likova uči o njoj, te postižući skladnu cjelinu.

Film podsjeća na one već snimljene o životu američkih ljudi koji su se povukli u osamu i žive u šumama, daleko od civilizacije. I sada je takav glavni lik Rob, koji se zbog životnih tragedija prepustio traženju tartufa uz pomoć svinje. Prodaje ih Alexu, jedinomu čovjeku s kojim ima kontakt. Roba izvrsno utjelovljuje Nicolas Cage, kojemu je to jedna od najboljih uloga dosad.

No netko je jedne noći ukrao svinju tartufarku i ozlijedio Roba. To ga je nagnalo da se iz oregonske šume spusti u grad Portland tražiti ju. U tom mu pomaže Amir. Ali usto se događa nešto mnogo važnije. Otkriva se prijašnji Robov život, bol zbog smrti supruge i posao u kojem je bio jako cijenjen i poznat. A on je sve to radio iskreno i sa srcem, s ljubavlju prema svima, i nije mogao podnijeti neiskrenost i pokvarenost društva. Nažalost, iako isto s teškom životnom pričom, Amir pripada onomu lošemu dijelu te je na ispitu i muci što učiniti dalje s vlastitim životom. Njega također vrlo uspješno tumači Alex Wolff. Moralne dvojbe i odluke nit su vodilja filmske priče.