Glas Koncila br. 1/2018.

INTERVJU: PIOTR MAZURKIEWICZ
IZJAVA HAZU-a
Rodna ideologija neprihvatljiva za odgojno-obrazovni sustav
MLADI MLADIMA
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
INSTRUKCIJA O RELIKVIJAMA
BOŽIĆ S PAPOM
Prepoznati Dijete u licima djece koja pate
RODBINSKE VEZE I VJENČANJE
O FINANCIRANJU CRKVE
»Svećenici ne primaju plaću od države«
REPORTAŽA: RAŽANAC

 

Prvi novogodišnji broj Glasa Koncila s nadnevkom 7. siječnja na naslovnoj stranici donosi fotografiju uprizorenja živih jaslica ispred dubrovačke katedrale s tekstom kako je Božić 2017. godine proslavljen širom Hrvatske u pjesmi, radosti, molitvi i zajedništvu naslovljenim: »Koliko smo spremni štititi vječne božićne vrijednosti?«

U svojem komentaru »Jesu li uopće moguće reforme?« urednik Ivan Miklenić piše da je Hrvatska još uvijek zarobljena iznutra. »Svi najavljeni reformski pokušaji i u 2018. godini ne će moći dati potrebne rezultate ako se u Hrvatskoj ne poradi na stvarnoj tranziciji, na očevidnom razbijanju svih nelegitimnih i nelegalnih mreža i interesnih skupina, ako se stvarno ne oslobode političke stranke, izborni sustav, sve komponente pravosudnoga sustava i ako ne zažive tolerantna pluralnost i demokracija«, napisao je urednik mons. Miklenić.

Zanimljivu analizu o nedavno objavljenoj instrukciji »Relikvije u Crkvi: autentičnost i očuvanje« Kongregacije za kauze svetih i blaženih donosi novinar Darko Grden u tekstu »Promicati štovanje, doskočiti zloporabama«, iznoseći stajalište Crkve kako su relikvije u Crkvi oduvijek imale posebno čašćenje i pozornost jer je tijelo blaženika i svetaca određeno za uskrsnuće i oruđe njihove svetosti.

Sugovornik na stranicama Glasa Koncila ovoga je puta dr. Piotr Mazurkiewicz, svećenik i politolog iz Varšave, koji je nedavno u Zagrebu održao zanimljivo predavanje. Govorio je o migracijskom valu, porastu islama u Europi, iznio podatke te moguće društveno-političke scenarije. »Održi li se stopa imigracije muslimana na razini kakva je bila prije 2014. godine, za tridesetak ćemo godina u Europi imati oko 11 posto muslimana. Dakle, 2050. godine mogli bismo imati 75 milijuna muslimana«, kazao je za Glas Koncila dr. Mazurkiewicz.

Na stranicama Glasa Koncila objavljena je cjelovita izjava Znanstvenoga vijeća za obrazovanje i školstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti o neprihvatljivosti rodne ideologije i Istanbulske konvencije.

Među gotovo dvjestotinjak vijesti objavljenih na 32 stranice katoličkog tjednika Glasa Koncila značajan je prostor posvećen izvještajima o karitativnim akcijama, radionicama i koncertima, duhovnim obnovama iz svih (nad)biskupijskih središta, kao i aktivnosti biskupa u blagdanskim danima.

Na početku kalendarske godine rubrika »Mladi mladima« tematizira pojam mira i blagostanja, govori se kako do njega doći u svakodnevici te koji su dijelovi svijeta najkrhkiji.

U povijesnom feljtonu dr. Vladimir Geiger u drugom nastavku piše o poslijeratnom komunističkom uništavanju grobova, a u Katoličkim oblikovateljima kulture predstavljen je Jozo Milošević, u političkoj povijesti poznat kao sudionik sastavljanja Riječke spomenice i njezine predaje papi Benediktu XV.

Naši razgovori odgovaraju na dva pitanja: što je zapravo betlehemsko svjetlo – svjetovna ili crkvena manifestacija te kada počinje prvo koljeno i kada nema zaprjeke za crkveno vjenčanje.

Na inozemnim je stranicama donesen detaljan izvještaj o proslavi božićnih blagdana s papom Franjom, predstavljena je njegova poruka za Svjetski dan mira, a donosi se i vijest sa 40. europskog susreta mladih u duhu Taizea održanom u Baselu.

IZVORGlas Koncila br. 1/2018.
Prethodni članakOD MALE ŠTEDNJE DO VELIKODUŠNOSTI Metoda »pet po pet«
Sljedeći članakHRVATSKI BRANITELJI JEDAN ZA DRUGOGA Postrojeni za pomoć potrebitima