Glas Koncila br. 1/2020.

INTERVJU: LUKO PALJETAK
MLADI MLADIMA
MAGAZIN PRILIKA
Ignoriranje kao novi model opstanka kapitalizma
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
NESVAKIDAŠNJI GOVOR
Papine poruke članovima Rimske kurije
PREDBOŽIĆNI SUSRETI
U znaku susreta hrvatske katoličke mladeži
NAŠI RAZGOVORI
PAPINA PORUKA
Mir kao put nade
REPORTAŽA: BANIJA

Prvi novogodišnji broj katoličkoga tjednika Glasa Koncila otvara naslovnica s fotografijom jaslica u župnoj crkvi bl. Augustina Kažotića na zagrebačkoj Peščenici uz izvještaj sa proslava svetkovine Božića koje su svečano i radosno proslavljene diljem Hrvatske te naglascima iz propovijedi petorice hrvatskih nadbiskupa.

Uoči drugoga kruga predsjedničkih izbora komentar urednika mons. Ivana Miklenića posvećen je toj temi i naslovljen »Čime prijeti raskol u političkom centru« te, između ostaloga, ističe: »Veliki raskol u političkom centru, osim što je velika i jasna opomena vodećoj stranci desnoga centra jer često premalo odlučno zastupa stvarne legalne i legitimne hrvatske nacionalne ciljeve i interese, donosi i mogućnost i prijetnju da se još jednom izigra stvarna većina u hrvatskom društvu sa svim vrjednotama koje ona baštini i zastupa.«

Intervju Glasa Koncila ugostio je akademika Luku Paljetka, pjesnika, redatelja, dramaturga i prevoditelja koji govori o temama kulturne današnjice, a svijet često promišlja kroz poeziju naslovljen »Providnost je prisutna i onda kada ništa oko nas nije providno ni transparentno«.

Glas Koncila donosi i poruku pape Franje za 53. Svjetski dan mira, a među inozemnim vijestima ističe se nesvakidašnji Papin govor članovima Rimske kurije na predbožićnom čestitanju u kojem je govorio o reformi dikasterija Svete Stolice.

Reportaža pod naslovom »Most koji spaja zemaljsko s nebeskim« prikazuje život vjerničke zajednice sv. Tri kralja na Baniji u Karlovcu, gdje živi oko 3500 vjernika. Mladi mladima u svojoj rubrici u vremenu intenzivnijega darivanja govore o darivanju u kršćanstvu, daru obitelji i obiteljske ljubavi, ali i o različitosti razumijevanja darova.

U rubrici »Propisi-pravo-pravda« piše se o cilju politike kao pravda za sve, u »Prigovoru znanosti« govori se o kiseloj vodi i morskim psima, u »Katoličkim oblikovateljima kulture« sakralna likovnost Josipa Biffela, a u »Našim razgovorima« daje se odgovor na pitanje smijemo li blatiti druge, pa i Papu.

Tu su i prikazi vijesti iz (nad)biskupijskih središta o predbožićnim susretima, biskupskim pohodima i susretima sa zatvorenicima, dobrotvorne susrete i pohode te humanitarne akcije, kao i s božićnih koncerata i priredaba te živih jaslica.