Glas Koncila br. 16/2017.

INTERVJU: TAMARA TURZA-BOGDAN
ZNANSTVENE TVRDNJE
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
SUSRET: GLUMAC JAKOV BILIĆ
DR. IVANA BENDRA
S. JELENA LONČAR
Kako je podijeljeno 11 milijuna kuna
REPORTAŽA IZ BARBANA
DARIO MARKOVIĆ

 

Fotografija vjernika koji ispred župne crkve sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima čekaju na tradicionalni uskrsni blagoslov hrane, na naslovnici novoga broja Glasa Koncila, 16. u tekućoj godini s nadnevkom od “bijele” nedjelje 23. travnja, vraća čitatelje u nedavne proslave najvećeg kršćanskog blagdana, Uskrsa. Tekst s naslovnice nastavlja se na 11. stranici te prenosi naglaske iz uskrsnih propovijedi hrvatskih nadbiskupa i metropolita. Dakako, Glas Koncila izvijestio je i o ovogodišnjim slavljima vazmenoga trodnevlja koja je predvodio papa Franjo, počevši od tradicionalnog uskrsnog blagoslova “gradu (Rimu) i svijetu – urbi et orbi”.

“Puzajuće izgrađivanje balkanske asocijacije” naslov je komentara u kojemu urednik Glasa Koncila Ivan Miklenić polazi od uskrsne poruke zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, posebno od onog njezinog dijela u kojemu se govori o tome da “svaki put kada se želi razgraditi hrvatske vrjednote, udara se na kulturu i jezik, kao priprema za političke i vojne osvajačke pohode ili kao neki novi-stari, prikriveni pokušaj, nakon već neuspjelih geografskih asocijacija koje su u prošlom stoljeću završile nametnutim ratovima”. Analizirajući reakcije na poruku, Miklenić zaključuje: “Koliko god bio živ i žilav projekt balkanske asocijacije u naumu određenih međunarodnih političkih snaga, i koliko god bilo pojedinaca u Hrvatskoj koji je ne žele kao samostalnu, nego kao uvezanu u nekakvu balkansku asocijaciju, žrtve podnesene u obrani od velikosrpske agresije tako su velike i skupe da hrvatski narod nikada više ne će moći pristati na takvo povezivanje.”

O jeziku, odnosu dijalekata i standardnog hrvatskog jezika, najezdi tuđica te o poučavanju hrvatskoga jezika u školi u redovitome intervjuu govori dr. Tamara Turza-Bogdan iz čakovečkog odsjeka Učiteljskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. “Teško je reći kako će se mijenjati neki anglizam i što će se s njime događati u određenom vremenu, no riječ se uvijek na neki način uklopi u sustav hrvatskoga jezika ili pak nestane iz njega. Standardni je hrvatski jezik normiran u rječnicima i gramatikama i službena bi komunikacija morala poštivati njegove norme”, kaže dr. Turza-Bogdan.

S obzirom na manji broj izvanrednih događanja u crkvenome životu u Velikome tjednu i o Uskrsu, a time i manje izvještaja i vijesti, Glas Koncila u novome broju donosi, što u stalnim rubrikama što izvan njih, niz priloga. “Kako je ‘majčino tkivo’ dobilo prednost pred dobrobiti nerođenog djeteta?”, naslov je priloga koji se, uz pomoć stručnjaka, osvrće na jezične akrobacije koje idu na štetu nerođenog ljudskog života. Konkretno, polazi od činjenice da se kod nekih proizvođača dodataka prehrani na deklaraciji za folnu kiselinu kaže da ona “doprinosi rastu majčinog tkiva tijekom trudnoće” (premda na isti način djeluje kod nerođenog djeteta).

“Osobna religioznost nametnula se kao jedino rješenje” – tako stoji u naslovu – za Vukovarce 1991. godine, bilo da je riječ o braniteljima, bilo o civilnom stanovništvu u podrumima i skloništima, bilo o zatočenicima u srpskim koncentracijskim logorima. Do tog je zaključka došla sociologinja dr. Ivana Bendra u svojemu istraživanju koje je u grubim crtama prikazano u Glasu Koncila.

“Ja sam svoje djelo napravio”, naslov je teksta posvećenog papi u miru Benediktu XVI. u povodu njegova 90. rođendana koji je proslavio na sam Uskrs, u nedjelju 16. travnja.

Glas Koncila donosi i prilog u kojemu je, po ravnateljici s. Jeleni Lončar, iscrpno predstavljeno svestrano i impresivno djelovanje Caritasa zagrebačke nadbiskupije.