Glas Koncila br. 12/2017.

ZAGREB – KARLOVAC
Proglašena Godina sv. Josipa za Crkvu zagrebačku
PRIKUPLJANJE POTPISA
»Imam pravo živjeti«
KOMENTAR
INTERVJU: O. WILLIAM NORDENBROCK
MARTINA JARNEVIĆ
MR. VITOMIR VIŠIĆ
DAMIR PLAVŠIĆ
SVEĆENIK U KOMBIJU
DR. ŽARKO ŠPERANDA
Zašto ne mogu začeti?
NOVI ŽIVOT
REPORTAŽA IZ ZABOKA

»U stravičnim zbivanjima Drugoga svjetskoga rata Stepinac je grmio: ‘Tko dira čovjeka, tko progoni i ubije čovjeka, dira zjenicu Božjega oka.’ Kako je to aktualna poruka našemu vremenu koje u čovjeku gleda broj i stroj, a ne Božje dijete i budućega stanovnika neba! Kako je to ohrabrujuće u danima kad se Stepinčeva dobrota u spašavanju ratnih stradalnika nastoji umanjiti, čak i nijekati«, poručio je mons. Juraj Batelja tijekom blagoslova blaženikova brončana kipa, visokog 2,2 metra, ispred Zavičajnoga muzeja u Obrovcu u nedjelju 19. ožujka. Viješću o obredu blagoslova, kojega je predvodio zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić i velikom fotografijom s tog događaja otvara se čitateljima novi broj Glasa Koncila s nadnevkom 26. ožujka. Budući da je broj na 40 stranica, doista je prebogat raznovrsnim informativnim i formativnim sadržajima, među kojima svatko može pronaći nešto za sebe.

Ključni tekst svakoga broja, komentar glavnoga urednika Ivana Miklenića, u ovome je broju naslovljen »Zašto je važnost Deklaracije podcijenjena?« i već se iz njega može naslutiti na što se upozorava hrvatska javnost: »Propust praktičnoga ignoriranja iznimno važne obljetnice Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnoga jezika aktualni hrvatski političari mogu ispraviti puno angažiranijim zauzimanjem za hrvatski kulturni identitet i za očuvanje hrvatskoga književnoga i standardnoga jezika, u štokavskoj, čakavskoj i kajkavskoj varijanti.«

Na njega se naslanja stalna rubrika »Zapažanja« naslovljena »Muškarci koji više nisu mogli šutjeti«, koja se prisjeća potpisnika Deklaracije o hrvatskome jeziku.

»Svatko tko se sada žali na migracije zapravo je – imigrant« naslov je središnjeg intervjua o. Williama Nordenbrocka, generalnog moderatora Družbe misionara Krvi Kristove, malene i mlade redovničke zajednice u Hrvatskoj, gdje je započela svoju prisutnost i rad 1988., u kojemu progovara o mnoštvu aktualnih problema koji potresaju Europu i svijet.

Glas Koncila donosi i opširan prilog posvećen demografskoj obnovi te problemu neplodnosti i smanjene plodnosti, a »Jesmo li zaboravili na stare osobe?« pitanje je na koje se odgovara u »Našim razgovorima«.

Reportaža predstavlja zabočku župu sv. Jelene Križarice, a kroz novine se proteže i više zanimljivih svjedočanstava. Tako rubrika »Vjernici laici aktivni u Crkvi« predstavlja pastoralnu vijećnicu Martinu Jarnević iz župe sv. Ivana Krstitelja u Tounju, rubrika »Drugačiji su među nama« Mariju Galić iz Zagreba koja živi s novim srcem, rubrika »Put u slobodu« Marija Plazibata, zaposlenika u Humanitarnoj organizaciji – zajednici »Susret«, u Savjetovalištu Zagreb na zagrebačkom Cvjetnom naselju, a tu je i svjedočanstvo psihijatra Vitomira Višića iz Psihijatrijske bolnice Ugljan.