Glas Koncila br. 1/2017.

INTERVJU: ROMAN LELJAK
DR. ROBIN HARRIS
MLADI MLADIMA
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
VATIKAN
Nema reforme bez »promjene mentaliteta«
ZAGREB
Misa u bolnici nakon 123 godine
IVAN LENIĆ
BISERKA BODULIĆ
DUBROVNIK
Bi li rušili da su znali da je sv. Vlaho i njihov?
OSVRTI
Kad će Vukovar zamijeniti Sutjesku?
REPORTAŽA IZ ZADRA

 

Utemeljenim opimizmom današnjih Kristovih učenika sadržanim u naslovu: »S Božjim blagoslovom u novu godinu« i slikom župničkog posjeta hrvatskoj obitelji te blagoslovom kuće ili stana na prvoj stranici, predstavlja se čitateljima novi broj »Glasa Koncila« u novoj 2017. godini s nadnevkom od 8. siječnja.

Smisao i temeljna poruka tih susreta i blagoslova, u kojima su sudjelovale brojne obitelji diljem svih hrvatskih mjesta, također su pojašnjeni: »Svećenikov posjet uvijek je dobra prilika da se okupe svi članovi obitelji i da zajednički obnove svoju vjeru u utjelovljenoga Sina Božjega. Djelotvornost toga blagoslova ovisi o tome kolika je otvorenost odnosno vjera svakoga pojedinoga člana neke obitelji Isusu Kristu koji sve krštene opetovano poziva i potiče da sav svoj život provode vođeni svjetlom i snagom Duha Svetoga.«

Aktualna društvena razina

Komentar glavnoga urednika Ivana Miklenića: »2017. – godina izazova i prilike« naslanja se na naslovnicu ali naglasak stavlja na aktualnu društvenu razinu: »Zarobljenost komunističkom ideologijom i mentalitetom glavni je uzrok još uvijek prevelikih razmjera političke i svake druge korupcije i stvarnih povlastica onih koji su privatizirali nekadašnja društvena dobra. Samo oslobađanjem društva iz toga mentaliteta postat će u Hrvatskoj moguće da naprijed idu stvarno sposobni i radini, a ne pripadnici ovoga ili onoga klana, ideološke ili političke skupine.«

U središnjem intervjuu slovenski publicist, istraživač i povjesničar Roman Leljak govori o poslijeratnom logoru u Jasenovcu, koji je službeno zatvoren tek 21. kolovoza 1948. naredbom Josipa Broza Tita.

Dva zanimljiva susreta

»Cilj je knjige istražiti, razumjeti i opisati istinu« naslov je izlaganja engleskog povjesničara dr. Robina Harrisa održanog na predstavljanju knjige »Stepinac – His life and times« (»Stepinac – njegov život i doba«), prve cjelovite biografije o životu i vremenu bl. Alojzija Stepinca na engleskom jeziku (koja je u međuvremenu izišla i na hrvatskome jeziku u izdanju »Školske knjige«), u jesen na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu.

Među stalnim rubrikama – »Zapažanja«, »Naši razgovori«, »Propisi-pravo-pravda« – ovaj broj Glasa Koncila donosi i dva zanimljiva susreta: s Biserkom Bodulić, članicom uredništva knjige »Putokazi sreće – Blaženstva i svjedočanstva vjernika« i Ivanom Lenićem, brodskim dekanom i upraviteljem slavonskobrodskog svetišta Gospe Brze Pomoći.

Reportaža donosi niz detalja o vjerskome životu župe Rođenja sv. Ivana Krstitelja u Zadru, »oazi glagoljaštva, hrvatske tradicije i postojanosti«, kako je ukratko opisana.

Među zanimljivostima objavljena je kratka hvalevrijedna vijest o katoličkoj župnoj crkvi sv. Marije u Sutomoru u Boki kotorskoj, koja je zasjala na sam Badnjak zahvaljujući daru i zauzetosti pravoslavnog vjernika Milana Jovanovića.