Glas Koncila br. 13/2019.

INTERVJU: O. ARTURO SOSA ABASCAL
MLADI MLADIMA
PRILOG
Koje su biskupske poruke doista slane s Bleiburškoga polja?
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
PAPA U LORETU
U očekivanju pobudnice o mladima i pozivu
BLATO
Bl. Marija Petković – do kraja svijeta
BISKUPI BIH
Poziv na čitanje i širenje katoličkoga tiska
STRADANJA U DOMOVINSKOM RATU
BISKUP TOMO VUKŠIĆ
REPORTAŽA: GORNJA DRENOVA

Naslovnica novoga broja katoličkoga tjednika „Glasa Koncila“ s nadnevkom 31. ožujka posvećena je središnjoj misi održanoj u Gromiljaku na kraju Tjedna solidarnosti s ljudima i Crkvom u Bosni i Hercegovini s kojega je poslana poruka „Neka dobro pobijedi unatoč svim zlim silnicama“.

„Smisao je i ovoga Tjedna solidarnosti da nastojimo djelotvorno pomoći jedni drugima. A da bismo mogli pomagati, potrebno je međusobno se poznavati i čuti. Stoga je važno susretati se, što ovaj dan i činimo“, kazao je predsjednik Hrvatskoga Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak.

Još je jedan tekst posvećen završenom Tjednu solidarnosti, a riječ je o razgovoru s vojnim ordinarijem u BiH Tomom Vukšićem koji se posebno osvrnuo na povijesni proces smanjenja broja katolika, a kojem je među ostalim i uzrok zabrinjavajuće iseljavanje.

O nedavnoj izjavi predsjednika Austrijske biskupske konferencije bečkoga kardinala Schönborna, u komentaru piše glavni urednik Ivan Miklenić pitajući se kako je komemoracija postala „fašistički skup“ te između ostaloga ističe: „To što je Hrvatski sabor preuzeo pokroviteljstvo nad bleiburškom komemoracijom – a i to su pojedine vladajuće koalicijske političke stranke uskratile – nije niti može biti dovoljno da bi elementarna istina o toj tragediji živjela u Hrvatskoj.“

I u prilogu „Prilika“ dvije su stranice posvećene temi komemoracije na Blajburškom polju, a kroz 16 izvadaka iz biskupskih poruka čitatelje se podsjetilo na poruke suosjećanja prema svim žrtvama bez obzira na sve pripadnosti koje su doista izricane na biskupskim misama. Drugi se tekst – onaj u rubrici „Politika“ – bavi Brexitom.

Nedavni boravak vrhovnoga poglavara Družbe Isusove o. Artura Sose Abascala u Hrvatskoj bio je povod za intervju u kojem je progovorio o duhovnim zvanjima, papi Franji koji dolazi iz Družbe Isusove, ali i vijestima koje dolaze iz Venezuele – budući da je vrhovni poglavar iz Latinske Amerike. „Širinom vizije Europa može biti putokaz ostatku svijeta u izgradnji svojevrsnoga univerzalnoga građanstva koje međutim poštuje pojedine identitete“, kazao je o. Sosa.

Europskim temama u Teološkom osvrtu bavi se i dr. fra Luka Marković koji se u kontekstu nadolazećih izbora za Europski parlament pita postoji li uopće europski identitet. Mladi u svojoj rubrici uz Dan svjesnosti o autizmu daju odgovore na pitanja kako žive njihovi vršnjaci kojima je potrebna pomoć i oslonac drugoga čovjeka zbog teškoća.

Reportaža u ovome broju prikazuje dobrobiti male i povezane zajednice – one u župi sv. Jurja na Gornjoj Drenovi u Riječkoj nadbiskupiji, gdje je podjele izazvane granicom između Italije i Jugoslavije raskinulo zajedništvo vjernika.

Sa stranica inozemnih vijesti najviše je prostora posvećeno posjetu pape Franje najvećem talijanskom marijanskom svetištu Loretu, gdje je potpisao poslijesinodsku apostolsku pobudnicu o mladima i pozivu.

Među izvještajima iz domaće Crkve može se pročitati o 30. obljetnici Fakulteta filozofije i religijskih znanosti, Danu Caritasa Riječke nadbiskupije, Danu otvorenih vrata Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta u Zagrebu, hodočašće Šibenske biskupije u Svetu Zemlju, prvom doktoratu o glasovitoj novinarki Glasa Koncila Smiljani Rendić, zasjedanju biskupa Bosne i Hercegovine.