Glas Koncila br. 14/2022.

INTERVJU: POLJSKI ENERGETSKI STRUČNJAK WOJCIECH JAKÓBIK
U FOKUSU
Crkva u Hrvatskoj odgovorila na Papin poziv
KOMENTAR
SPLIT – SOLIN
U Solinu ostvarena velika želja dvojice zaslužnih splitskih nadbiskupa
IZ CRKVE U SVIJETU
Hoće li papa Franjo pohoditi Ukrajinu?
PAPA PRIMIO SUDIONIKE SEMINARA O UNUTARNJEM SUDIŠTU
Ispovjedna tajna ne smije se relativizirati
NAŠI RAZGOVORI
OSVRTI ČITATELJA
Ratno djetinjstvo ukrajinskih najmanjih
KRAŠIĆ
Stepinčevi uznički dani sjeme su uskrsnule Hrvatske
POVIJESNI FELJTON
KATOLICI U MANJE POZNATIM ZEMLJAMA SVIJETA
OBITELJ I MEDIJI
REPORTAŽA: ŽUPA SV. IVANA KRSTITELJA – BJELOVAR/ŽDRALOVI

Tema križnoga puta istaknuta je na naslovnici novog Glasa Koncila, priređenog za nedjelju 3. travnja, uz poruku – »Vjernici na korizmenom putu čašćenja Boga i čišćenja svojih koraka«.

Komentar glavnoga urednika Glasa Koncila Branimira Stanića u fokus uzima žrtve postistine. »Ne treba čuditi da je zabrana upotrebe pojedinih društvenih mreža u Ruskoj Federaciji svojevrstan poraz tamošnje politike jer u svojim nastojanjima nije uspjela uvjeriti većinu u svijetu da je njezina »vojna operacija« opravdana… Utoliko je važnije da svi koji dijele neprovjerene sadržaje o ratu u Ukrajini i preuzimaju sumnjive sadržaje preko društvenih mreža shvate da takvim djelovanjem mogu ugroziti nedužne ljude koji žive pod bombama i kojima prijeti umiranje ne samo od vojne sile, nego i od gladi i žeđi«, piše Stanić.

Nastavno na rat u Ukrajini dolazi i prilog »Čiji zagovor moliti za mir u Europi?«, koji predstavlja lik i baštinu bl. Karla Austrijskoga, posljednjega hrvatsko-ugarskoga kralja koji se za života istaknuo kao vladar koji nije htio nastavljati rat i krvoproliće te kao branitelj mira i ljudskosti.

Sugovornik u središnjem intervjuu je poljski energetski stručnjak Wojciech Jakóbik koji govori o energetskoj krizi izazvanoj ruskom agresijom na Ukrajinu. Poljski energetski stručnjak otvorio je i neke, uvjetno rečeno,  kontroverzne teme u sferi energetike, kao što je širenje uporabe nuklearne energije i gradnja novih nuklearnih elektrana. »Zemlja koja ima nuklearnu energiju općenito je sigurnija i može računati na energetsku stabilnost i čist okoliš. Zato čak i Nijemci i Austrijanci nisu uložili veto na sporazum o nuklearnoj energiji na razini Europe«, rekao je među ostalim sugovornik. Napomenuo je i da je Hrvatska preko terminala na Krku mudro ušla na svjetsko tržište plina.

Teološki osvrt tematizira treće Europske katoličke socijalne dane, a kao sugovornici i sudionici skupa članku su doprinijeli prof. dr. Stjepan Baloban i prof. dr. Vladimir Dugalić. Rubrika Reportaža čitatelje vodi u župu sv. Ivana Krstitelja u Ždralovima, prigradskoj župi u Bjelovaru. Malena školska športska dvorana u Ždralovima – jer župa nema klasičnu župnu crkvu te se na nedjeljnim misama okuplja u mjesnoj školi – postala je oazom velikoga župnoga zajedništva. Među drugim prilozima novi broj Glasa Koncila donosi i reportažu o katolicima na Islandu. U rubrici Vjernici laici aktivni u Crkvi svoje vjersko svjedočanstvo iznosi mlada novinarka Ivana Čutura.