Glas Koncila br. 14/2017.

INTERVJU: IVAN POLJAKOVIĆ
PLODOVI TREĆEGA ZASJEDANJA
Sinoda već rodila »jedinstveno Povjerenstvo za liturgiju«
SLAVLJE VELIKOGA PETKA
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
PAPIN IZASLANIK U MEĐUGORJU
Ispovijed »najveće međugorsko čudo«
MAJA BOŽIĆ
PROBLEM NEPLODNOSTI
VJERONAUK I IDENTITET
Svemoć ili nemoć odgoja
KNJIGA IZAZVALA DILEMU
REPORTAŽA: TESLIĆ

 

Tema mogućnosti rješavanja problema depopulacije na području triju županija u Slavoniji okupila je djelatnike u stranačkom i političkom životu s područja Đakovačko-osječke nadbiskupije na 21. susretu političara, a izvještaj i fotografija s toga događaja otvaraju preduskrsni broj Glasa Koncila s nadnevkom od nedjelje 9. travnja te prenose središnju poruku skupa: »Godinama smo umjesto kulture života promicali kulturu smrti«.

Drugim aktualnim problemom – krizom u velikom hrvatskom koncernu – u komentaru se bavi urednik Ivan Miklenić postavljajući pitanje zašto je Hrvatska država dužnika na brojnim razinama: od tvrtki do pojedinaca. Smatra da se zastrašujuće nagomilavanje dugova ne može drugačije tumačiti nego kao podrivanje hrvatskoga gospodarstva i Hrvatske: »U Hrvatskoj uopće ne funkcionira pravedna pravna država, nego se upravo pravo zlorabi za sistemsko stvaranje novih dužnika. Uzalud je Hrvatska članica Europske unije, jer pravo primjenjuje prividno odnosno selektivno, ne ravnajući se po načelu stvarnoga općega dobra, nego štiteći interese povlaštenih skupina.«

»Politički moćnici prevarili su narod« – poruka je iz intervjua s dr. Ivanom Poljakovićem, profesorom na zadarskom sveučilištu koji već godinama dosljedno i argumentirano promiče katolička stajališta i vrijednosti. Osvrnuo se na pitanje pobačaja, donošenje Istanbulske konvencije, diskriminiranje katolika u javnosti, sve izraženijima dekadenciji i dženderizmu te rodnoj teoriji… »Dženderizam je na prvi pogled neprepoznatljiv, vrlo perfidan. On se ne koristi bajunetama i tenkovima, njegovo je oružje masovno pranje mozga putem medija, i zato je mnoge ljude zaveo. I Europa jest dekadentna. Ona je odbacila Boga i stavila se u službu dženderizma«, smatra dr. Poljaković.

Na ovu se temu nastavlja i treći nastavak promišljanja ginekologa dr. Žarka Šperande o neplodnosti i smanjenoj plodnosti koji tvrdi da je važno pozitivno stajalište prema trudnoći te daje odgovore na pitanja: Kako »popraviti« plodnost? Što učiniti ako bračni par uvidi da je perspektiva roditeljstva upitna?

Svojevrsni vodič kroz slavlje obreda Muke Gospodnje na Veliki petak može se pročitati u Glasu Koncila u članku u kojem liturgičar dr. Zvonko Pažin upoznaje s liturgijom toga dana koja se tijekom povijesti razvijala od jeruzalemskog dana »putujuće molitve« do rimske liturgije u tri »čina«. Osim liturgije, piše se i o postu i nemrsu, pučkoj pobožnosti čuvanja Božjega groba, klanjanju križu i drugome.

Reportaža predstavlja »najjaču« župu u Republici Srpskoj, onu iz Teslića u kojoj danas živi 600 Hrvata katolika, dok je prije posljednjeg rata tamo bilo 2300 Hrvata. Kao vjernica laikinja aktivna u Crkvi svoja promišljanja za Glas Koncila podijelila je Maja Božić, pastoralna vijećnica u zagrebačkoj župi Travno i djelatnica Tajništva Druge Sinode Zagrebačke nadbiskupije.

Detaljni je izvještaj posvećen Trećem zasjedanju Druge Sinode Zagrebačke nadbiskupije koja je već donijela prve plodove – najavljeno je osnivanje jedinstvenog Povjerenstva za liturgiju, a tu su i detaljniji izvještaji s tribine »Zajednički vidici« koja je govorila o pitanju vjeronauka i identiteta, zatim s obiteljskog dana Šibenske i Krčke biskupije, te zadarskog Hoda za život, dok se iz Siska može čitati vijest o Danima kršćanske uljudbe, a u Splitu o Danima kršćanske kulture. (it, gk)