Glas Koncila br. 15/2021.

INTERVJU
MOSTAR
Za biskupa zaređen mons. Ivan Štironja
POLJSKA
KOMENTAR
Iz uskrsnih propovijedi hrvatskih nadbiskupa metropolita
APOSTOLSKO PISMO »CANDOR LUCIS AETERNAE« U POVODU 700. GODIŠNJICE SMRTI DANTEA ALLIGHIERIJA
NAŠI RAZGOVORI
SUSRET: JAN JAKUBOV
VJERNICI LAICI AKTIVNI U CRKVI
STVORITELJ DAJE, ČOVJEK PREPOZNAJE
REPORTAŽA

Naslovnom fotografijom iz mostarske prvostolnice, koja je ovjekovječila središnju gestu podjeljivanja sakramenta reda, polaganje ruku glavnog zareditelja splitsko-makarskog nadbiskupa i metropolite Marina Barišića na glavu novog kotorskog biskupa Ivana Štironje, otvara se čitanju novi broj Glasa Koncila, 15. u 2021. godini, s nadnevkom od nedjelje 11. travnja. Budući da je ređenje u Mostaru završilo praktički istodobno sa zatvaranjem izdanja, opširniji izvještaj s ređenja očekuje se u sljedećem broju.

Križni put koji su ove godine s papom Franjom na praznom Trgu sv. Petra vodila djeca, urednik Glasa Koncila Branimir Stanić usporedio je u komentaru s nezaboravnom molitvom pape Franje usred prvog vala pandemije 27. ožujka. I djeca nose križ, mnoge križeve koje je pandemija učinila još težima. Stanić nabraja neke od poteškoća koje djeca proživljavaju zbog pandemije, a čije će se posljedice vjerojatno tek očitovati. »Sada je zadaća svih odraslih djelovati jer bez pomoći roditelja, odgojitelja i čitavoga društva djeci bi križ mogao postati sve teže podnošljiv. Takvo proroštvo valjda nitko normalan ne želi«, zaključuje Stanić u komentaru.

Glas Koncila donosi iscrpniji prikaz vazmenoga trodnevlja s papom Franjom, koji uključuje kako spomenuti dječji križni put tako i poruku »urbi e torbi«, gradu Rimu i svijetu, koju je Sveti Otac, drugu godinu za redom, uputio u posebnim, pandemijskim okolnostima.

Svojevrsni hommage »Uskrsfestu« koji se tradicionalno održava na bijelu nedjelju, a ni ove se godine ne može održati iz epidemioloških razloga, jest redoviti intervju u novome broju Glasa Koncila, čiji je gost Ante Toni Eterović, koji je svoje stvaralaštvo utkao u tu glazbenu manifestaciju. »Često kada radim duhovnu glazbu, kažem da ne bismo ništa mi napravili da nismo bili nadahnuti, da nismo osjetili Božje milosrđe i prisutnost. U tom je smislu stvaranje duhovne glazbe posebnije i drugačije, iako u svakoj pjesmi pronalazim duhovnost – bila svjetovna ili ne«, rekao je među ostalim umjetnik. Između ostaloga, sugovornik se prisjeća da su morali službenim osobama iz »Porina« objašnjavati da ima dovoljno recentnoga izdavačkoga rada na području popularne duhovne glazbe »jer je prijetilo da se ta kategorija ukine«.

Drugu uskrsnu nedjelju Crkva slavi i kao Nedjelju Božjega milosrđa, koju je plod svojevrsnog duhovnog pokreta nastalog u Poljskoj, a čiji su glavni protagonisti, osim dakako Providnosti, sv. Faustina Kowalska i sv. Ivan Pavao II. No što je danas s tom kolijevkom? Može li se u Poljskoj dogoditi društveni prevrat sličan onome u Irskoj. O tom pitanju i temama koje su s njim povezana za Glas Koncila govori dr. Piotr Mazurkiewicz, profesor na Sveučilištu kardinala Stefana Wyszynskoga u Varšavi koji, budući da je nekada bio generalni tajnik Komisije biskupskih konferencija Europske unije, izvrsno poznaje prilike u cijeloj Europi.

Pun je velikih brojeva prilog koji, na temelju odgovarajućeg službenog izvještaja i razgovora s ravnateljicom s. Jelenom Lončar, prikazuje što je sve u teškoj protekloj 2020. godini, koja će se pamtiti po pandemiji i zagrebačkom potresu, učinila vjernička kršćanska ljubav posredstvom Caritasa Zagrebačke nadbiskupije. Različite oblike pomoći, materijalne ili financijske, primilo je ukupno 3760 osoba.

»Novi Plehan opet će biti grad na gori, vjersko i kulturno središte«, naslov je redovite reportaže u novome broju Glasa Koncila koja vodi čitatelj u to mjesto u Bosanskoj Posavini, koje je prije Domovinskoga rata imalo 8120 Hrvata katolika, a danas u župi žive samo 83 vjernika. Ti hrabri ljudi, uglavnom povratnici, zajedno s franjevačkom zajednicom na čijem je čelu gvardijan fra Ante Tomas, rade kako bi se ostvario san iz naslova.

Gošća u rubrici »Vjernici laici aktivni u Crkvi« u novome je broju Irena Rački, višestruka suradnica u župi Snježne Gospe i u Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu.

»Danteovo je djelo, uistinu, sastavni dio naše kulture, vraća nas kršćanskim korijenima Europe i Zapada, predstavlja baštinu ideala i vrjednota koje i danas Crkva i društvo nude kao temelj ljudskoga suživota, na kojem se svi možemo i moramo prepoznati kao braća«, stoji između ostaloga u apostolskom pismu »Candor Lucis aeternae – Sjaj vječnoga svjetla« koje je papa Franjo posvetio velikome pjesniku i velikome kršćaninu u povodu 700. obljetnice njegove smrti. Glas Koncila donosi prikaz pisma, a otkriva i dodirnu točku između Dantea, s bl. Alojzija Stepinca i pape u miru Benedikta XVI.

Slovački grkokatolički đakon Jan Jakubov svojevremeno se zaljubio u Hrvatsku, baš kao što se je zaljubio i u svoju suprugu Suzanu, a za Glas Koncila govori iz sjedišta grkokatoličkih župa u Dalmaciji, Kriče, Baljke i Vrlika, gdje je sada na službi te čeka svećeničko ređenje.