Glas Koncila br. 18/2018.

INTERVJU: JULIJANA ROSANDIĆ
VINKO RAČKI
ATENTAT NA BL. STEPINCA
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
PAPA FRANJO
VELIKA BRITANIJA
Alfie Evans u žrvnju pravosuđa
MEDITACIJA
LIPIK
Vraćanje dostojanstva hrvatskim braniteljima
GORDANA BRUS
REPORTAŽA

 

Naslovnica »Glasa Koncila« br. 18 u tekućoj godini, s nadnevkom od 6. svibnja, posvećena je ređenju novoga hvarskog biskupa Petra Palića u hvarskoj katedrali sv. Stjepana, pape i mučenika uz sudjelovanje glavnog zareditelja, predsjednika HBK-a zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića,36 (nad)biskupa, dvjestotinjak svećenika i više tisuća hodočasnika pristiglih iz Zagreba, Kistanja, Dubrovnika i osobito iz biskupova rodnoga Janjeva. Novozaređeni biskup Palić u zahvalnoj riječi uz ostalo istaknuo: »Bogata povijest i duhovni život ove biskupije baština je koju smo primili i koju moramo nastaviti čuvati, prenositi budućim pokoljenjima i na njoj graditi vlastitu budućnost. Kakva će ona biti, ovisi o nama samima. Živimo u vremenu velikih izazova«.

»Otpor izabranom pravom putu« naslov je komentara glavnoga urednika Ivana Miklenića u kojemu se osvrće na prikupljanje potpisa za raspisivanje dva referenduma: jedan o otkazivanju tzv. Istanbulske konvencije, a drugi o promjenama izbornoga zakonodavstva. Po njemu, prvi zaključak koji se nameće je kako se ne može »poreći da se veoma mnogi u Hrvatskoj u pitanjima koja se žele tretirati referendumima ne slažu sa službenom vladajućom politikom te imaju ne samo pravo nego i dužnost pokušati se demokratskom metodom izboriti za svoje uvjerenje.« Iz svega nameće se također obveza i odgovornost: »Svi oni koji stvarno žele boljitak, koji žele stvarno dobro za sve pripadnike hrvatskoga naroda, kako u zemlji tako i u dijaspori, koji žele stvarno dobro za pripadnike svih nacionalnih manjina u Hrvatskoj, što budu žešći, učestaliji i grublji napadi na inicijativu za promjenu izbornoga zakonodavstva, to bi je čvršće trebali podržati i što više neodlučnih za nju pridobiti.«

U središnjem intervjuu naslovljenom: »Ubijeno djece za čitavu školu, a nema ih u udžbeniku ni u lektiri« Julijana Rosandić, predsjednica Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskoga rata govori o potresnim, gotovo nevjerojatnim činjenicama: »Želim spomenuti i to posebno istaknuti: nestali i zatočeni civili jednako su dobivali batine kao i branitelji, iz istoga razloga, u istom ratu, ubijeni su zajedno i bacani u jame. Nakon ekshumacije pojedine su obitelji dobile sve, a obitelji civila ništa. I tu staje pamet o stradanju civila u Domovinskom ratu i odnosu države koja nam je maćeha. Birokracija, zakoni, pravilnici, nažalost sve je to ono što koči pravdu, a od nje sve polazi…Hrvatski civilni stradalnici obično služe kao suhoparna statistika: od ubijenih do ranjenih i prognanih.«

»Zapažanja« u članku: »Trajna predstava u Hrvatskoj« ističe pored ostaloga stalno prisutnu namjeru da se u Hrvatskoj falsificira stvarnost: »Predstava koju gledamo: Hrvatska je nasljednik totalitarnoga sustava i mora nositi vječni križ odgovornosti; srbijanska agresija na naš teritorij nije postojala; a prethodni je totalitarni sustav, zapravo, bio preteča moderne Europe i njezinih novih tekovina.«

Pozornost će čitatelja zasigurno privući priča o Domu hrvatskih veterana u Lipiku znakovito naslovljena: »Vraćanje dostojanstva hrvatskim braniteljima«.

Uz 120. rođendan bl. Alojzija Stepinca Glas Koncila donosi članak: »Naredba je stigla od velikoga vođe?« u kojem se iznose brojni napeti i široj javnosti nepoznati detalji o atentatu na nadbiskupa Alojzija Stepinca u Zaprešiću 4. studenog 1945. zapisani u brdovečkoj župnoj spomenici.

U rubrici »Vjernici laici aktivni u Crkvi« u ovome broju naslovljena: »Nastojim pridonositi vjeri i vjerskoj baštini svojega kraja« govori Rački, pastoralni i ekonomski vijećnik župi . Antuna Padovanskoga u Fužinama u Riječkoj nadbiskupiji.

Zanimljiva, poučna i plemenita je priča Gordane Brus o zagrebačkoj udruzi »Susjed susjedu pomaže«.

»Ako Medviđa što ima, ima život!« naslov je reportaže iz župe BDM u Medviđi u Zadarskoj nadbiskupiji, koja broji 127 Hrvata katolika u 51 obitelji, od kojih neke i sada imaju po četvero, petero, šestero djece.