Glas Koncila br. 21/2018.

INTERVJU: DR. ANDREJA BRAJŠA-ŽGANEC
Obitelj stvara osjećaj pripadnosti
BERNADETTE SMYTH
»Božje srce u našem srcu kuca za svako nerođeno dijete«
GOSPIĆ
Otvoren postupak beatifikacije s. Žarke Ivasić i susestara
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
DR. MATO PALIĆ
Izravno kršenje Ustava
VATIKAN
Crkva dobiva nove kardinale
SISAK
Svaki je referendum dobar
DR. LUKA MARKOVIĆ
Mit o napretku poziva na ozbiljno promišljanje
DAN GRADA ZAGREBA
MLADI MLADIMA
Znanost i vjera bok uz bok
REPORTAŽA IZ OREBIĆA

Novi broj Glasa Koncila, 21. u 2018. godini s nadnevkom od 27. svibnja, na naslovnici donosi fotografiju s nedavnog zagrebačkog »Hoda za život« te prvi dio izvještaja o tome događaju koji je u subotu 19. svibnja održan u Zagrebu, Splitu te, po prvi puta, u Rijeci. Glas Koncila na naslovnici ističe i dio govora koji je u Zagrebu održala glavna koordinatorica »Hoda za život« Hajdi Begović: »Nedopustivo je da 75 posto onih koji se odluče na pobačaj navodi kao razlog egzistencijalne probleme. To znači da je razlog 75 posto pobačaja u Hrvatskoj bezobzirna i nesposobna politika koja je opustošila Slavoniju, napunila pučke kuhinje i tjera žene da nedjeljom rade u trgovina bez adekvatnih naknada. To je poruka svima njima da tako dalje ne će ići.«

Nesvakidašnjim prizorom s »Hoda za život« također završava novi broj Glasa Koncila. Na takozvanom »tabloidu«, osim priloga o proslavi bl. Ivana Merza na Filipinima te o ogulinskoj dentistici Daniri Štimac koja je kao volonterka provela godišnji odmor u misijama u Tanzaniji, u rubrici »Fotogovor« Glas Koncila fotografski ovjekovječuje upravo onaj trenutak kad je Goran Plećaš, volonter u »Hodu za život«, na manifestaciji zaprosio svoju djevojku Ivonu Skoko.

»Ponovo građani drugoga reda?!«, naslov je redovitoga komentara u novome broju Glasa Koncila, u kojemu se urednik mons. Ivan Miklenić osvrće na činjenicu da neki gradonačelnici u Hrvatskoj nisu dopustili inicijativama »Narod odlučuje« i »Istina o Istanbulskoj« prikupljanje potpisa na javnim prostorima. Osvrće se i na medijsko postupanje kako s prikupljanjem potpisa tako i s nedavno održanim »Hodom za život« u tri hrvatska grada. »Da je kojim slučajem, a hvala Bogu što nije, takvo nepoštivanje ustavnih i zakonskih prava doživjela građanska inicijativa lijevo orijentiranih građana i da su ti građani naišli na takve zaprjeke, ne bi li se prosvjedi, povici i zgražanja dizali do neba? Ne bi li to odmah znala čitava europska i svjetska javnost? Nije li očito da se i u današnjoj Hrvatskoj tolerira postojanje građana prvoga i drugoga reda?«, pita se u komentaru mons. Miklenić.

Na prikupljanje potpisa za referendum odnosi se još nekoliko tekstova u novome broju. Glas Koncila, između ostaloga, prenosi izjavu ustavnopravnoga stručnjaka dr. Mate Palića o spomenutom odbijanju gradonačelnika da spomenutim inicijativama daju prostor za potpisivanje, ili ga ček zabrane. Izjava je dobro sažeta u naslovu priloga: »Izravno kršenje Ustava Republike Hrvatske«.

Među brojnim izvještajima o životu Crkve u Hrvatskoj u novome se broju ističe onaj iz Gospića, gdje je otvoren biskupijski proces za beatifikaciju hrvatskih sestara milosrdnica, službenice Božje s. Žarke Ivasić i još šest sestara, žrtava komunističkog režima.

»Obitelj je važno mjestu odrastanja i stvara osjećaj pripadnosti«, naslov je redovitoga intervjua u Glasu Koncila, u kojemu je gošća dr. sc. Andreja Brajša-Žganec, psihologinja i voditeljica varaždinskoga centra Instituta društvenih znanosti »Ivo Pilar«. Sugovornica progovara o međugeneracijskoj obiteljskoj solidarnosti te između ostaloga kaže: »Međugeneracijska obiteljska solidarnost danas je važna posebice u Europi koja kao stari kontinent iz dana u dan još više stari jer se povećava udio starih ljudi u općoj populaciji. Općenito se istraživači slažu da je obitelj univerzalna i nužna institucija ljudskoga preživljavanja u svim društvima i važna u međugeneracijskim odnosima.«

Redovita reportaža ovaj put vodi čitatelja na poluotok Pelješac, uvodeći ga u život župe »Pomoćnice Kršćana« u Orebiću, dok se mladi suradnici Glasa Koncila u svojoj rubrici bave odnosom vjere i znanosti.

Na sličnome je tragu i teološki osvrt, u kojemu dr. fra Luka Marković progovara o opasnostima suvremenoga mita o napretku, čiji je dio i ideologizacija znanosti kao one od koje valja očekivati novi bezbožni raj na zemlji.

»U protekla dva desetljeća svakodnevno sam posvećena djeci i majkama koje sam spašavala od užasa pobačaja. Različita su iskustva, najprije me ignoriraju, zatim se smiju, pa optužuju, ali na kraju pobjeđujem«, kaže u svojemu svjedočanstvu Bernadette Smyth, osnivačice i ravnateljice najveće »pro life« udruge u Sjevernoj Irskoj.

Kako je okrunjena zavjetna slika Majke Božje od Kamenitih vrata? – Na to pitanje, u povodu skore proslave Zaštitnice grada Zagreba i Dana Grada, odgovara u novome broju Glasa Koncila povjesničarka umjetnosti Željka Zdelar, koja iznosi i stručni osvrt kako na samu sliku tako i na krunu, koju je osmislio glasoviti Jozo Kljaković.