Glas Koncila br. 16/2024.

KOMENTAR: U ZNAKU BROJA 105
SUSRET OBITELJI OD ZABORAVA OTRGNUO ZAVJET OTPRIJE POLA STOLJEĆA
Da obitelji ponovno počnu zajedno moliti i ići na nedjeljne mise
MEĐUNARODNA KONFERENCIJA SAŽELA PLODOVE DESETOGODIŠNJEGA RADA HRVATSKIH ZAGOVORNIKA ZA ŽIVOT
REAKCIJE NA IZGLASAVANJE REZOLUCIJE O POBAČAJU KAO TEMELJNOM PRAVU U EUROPSKOM PARLAMENTU
»Žalostan dan etičkoga zastranjenja«
INTERVJU: PROF. DR. JOSIP ŠALKOVIĆ
POTICAJ U GODINI MOLITVE
MOGU LI SE VJETRENJAČE RECIKLIRATI?
IZ »ZEMLJE OBEĆANJA« U »OBEĆANU ZEMLJU«
UPOZORENJE NA »TEŠKA KRŠENJA« LJUDSKOGA DOSTOJANSTVA U DOKUMENTU »DIGNITAS INFINITA«
REPORTAŽA IZ »STOŽERA« SHKM-A U GOSPIĆU
NAKON UPOZORENJA IZ KOMISIJE »IUSTITIA ET PAX«
ŠTO JE VRJEDNIJE:
AKTIVNA VJERNICA ANTONIJA DRAŽEVIĆ
AKTIVISTKINJA ZA ŽIVOT RUTH RAWLINS
JESU LI ANĐELI PISMENI?
ZAŠTO ŠVEĐANI ODUSTAJU OD DIGITALIZACIJE ŠKOLSTVA?

Iz tiska je izašao novi broj Glasa Koncila, pripremljen za nedjelju 21. travnja.

Broj se otvara blagoslovom ozaljske »Gore blagoslova« – »Kutkom za dušu« koji je svojevrsni pastoralni centar u koji su utkane karizma pavlina, poslanje pokreta »za život« te uspomena na žrtvu svećenika lazarista ubijena 1947. godine.

U fokusu novoga broja je i šesta međunarodna konferencija za život koja je sažela plodove desetogodišnjega rada hrvatskih zagovornika za život te pitanju zaštite života od početka do prirodne smrti iznova dala snažan javni odjek.

Nastojeći obuhvatiti glavne izazove s kojima se suočavaju župnici u svakidašnjem pastoralu te ponuditi teorijske i praktične odgovore na njih, profesor sa zagrebačkoga KBF-a i svećenik Zagrebačke nadbiskupije prof. dr. Josip Šalković napisao je »Priručnik za upravljanje župom«. U intervjuu za Glas Koncila uz Nedjelju Dobroga Pastira prof. dr. Šalković iznosi svoje viđenje župe koja odgovora na potrebe stvarnih ljudi te govori o odnosu laika i svećenika i o problemu tzv. izgaranja u brojnim obvezama. »Svaka promjena u životu župe mora biti vođena spasenjem duša, a ne prilagođavanjem suvremenim trendovima ili nostalgijom za prošlim vremenima«, rekao je među ostalim sugovornik.

Uoči Susreta hrvatske katoličke mladeži u Gospiću ovotjedna reportaža Glasa Koncila zavirila je u rad »operativnoga tima« zaduženoga za pripremu događaja koji će prve svibanjske nedjelje pomladiti Liku i Gospićko-senjsku biskupiju. Protagonisti pripreme SHKM-a govore o duhovnim plodovima koji su se rađali tijekom mjeseci priprema. Svjedoče i mladi koji dolaze na Susret. »Idemo se predati Bogu, da i sami nakon Gospića nekim budućim generacijama mladih možemo posvjedočiti da Bog itekako djeluje i kroz ovakve susrete«, rekao je jedan od njih.

Novi broj tematizira i nedavno objavljenu deklaraciju Dikasterija za nauk vjere »Dignitas infinita« (Beskrajno dostojanstvo) o ljudskom dostojanstvu koja upozorava i na »neka teška kršenja ljudskoga dostojanstva«, na čemu je inzistirao sam papa Franjo.

Aktivistkinja za život Ruth Rawlins, koja je Zagreb posjetila u sklopu nedavno održane Šeste međunarodne konferencije za život, za Glas Koncila govori o pobačaju, manipulacijama neznanjem žena i zagovoru nerođenih preko vizualnih kampanja.

Aktivna vjernica Antonija Dražević voditeljica, molitvenoga vjenčića Prečistoga Srca Josipova, svjedoči kako je sv. Josip strpljivo čekao i u »josipovskoj avanturi« spretno pridobio svoje nove molitelje.