Glas Koncila br. 14/2024.

IZJAVA KOMISIJE HBK-A IUSTITIA ET PAX U POVODU PREDSTOJEĆIH PARLAMENTARNIH IZBORA
Očuvati dostojanstvo politike i ustavno-pravni poredak države
IZ USKRSNIH PROPOVIJEDI HRVATSKIH NADBISKUPA
»Izložimo se pogledu Uskrsnuloga i otvorimo se novosti života«
KOMENTAR: IZ HBK-a S LJUBAVLJU
KAĐENJE I KUĆNI LJUBIMCI
PREDSJEDNIK UDRUGE »MLADI ZA DOMOVINU«
NOVO ČUĐENJE NAKON OSAMDESETIH
KAKO NASTAJU PISANICE IZ ČIJEGA SREDIŠTA PRODIRE SIMBOL KRISTOVA USKRSNUĆA
MALI ZNAKOVI PAŽNJE
OD JEZIKA DO ISELJENIŠTVA
KARLOVČANKA SANDRA MILČIĆ U JEDINSTVENOJ MISIJI
PASIONSKA BAŠTINA U ZNAKU KRISTOVIH ZEMALJSKIH GODINA I ARMENSKIH HAČKARA
Trideset i treće svečanosti uresilo je i dječje sudjelovanje i povijesno razmatranje
GDJE SU ANĐELI ZAPOSLENI?
ŠTO (NE) PREPORUČITI DJECI ZA GLEDANJE

Novi broj Glasa Koncila, pripremljen za nedjelju 7. travnja, izašao je iz tiska. Broj se na naslovnici otvara predizbornim upozorenjem iz HBK-a.

Prve stranice novoga broja u cijelosti donose izjavu Komisije HBK-a »Iustitia et pax« u povodu skorih parlamentarnih izbora.

Na spomenutu se izjavu u komentaru osvrće i glavni urednik Glasa Koncila Branimir Stanić koji znakovitim smatra što je umjesto uobičajene poruke uoči izbora došla upravo izjava. »Važno je bilo da netko napokon upozori na zabrinjavajuću demografsku situaciju, iseljavanje stanovništva, pitanje migracija, ali i na vrijednosna pitanja poput poštovanja vjerskih sloboda u javnom životu, poštovanja života od trenutka začeća do naravne smrti, neradne nedjelje, rodne ideologije…«, piše urednik Stanić.

Ususret gospićkomu Susretu hrvatske katoličke mladeži rubrika »Mlada Crkva« donosi priču Gabrijela Lukića, 21-godišnjega studenta ekonomije iz Sesveta koji s pedesetak članova svoje udruge nastoji potaknuti mlade Hrvate u domovini i iseljeništvu na očuvanje hrvatskoga identiteta. »Vrijeme je za stvaranje inkubatora koji će potaknuti mlade da se angažiraju, rastu i postanu pokretači pozitivnih društvenih promjena«, poručuje među ostalim Lukić.

Umjetnica Dijana Nazor Čorda sakralne motive skriva u infracrveni spektar, a posljednjom izložbom »Svjetlosne pisanice« na suvremeni način spaja elemente arheološke baštine s motivima iz prirode. Za Glas Koncila otkriva kako nastaju pisanice iz čijega središta prodire svjetlo, simbol Kristova uskrsnuća.

Karlovačka vjernica Sanja Milčić svjedoči, koja je nakon moždanoga udara na nov način progledala, svjedoči kako joj je sveti Josip promijenio staze.

Od književnosti koja je »opasnost« za politiku preko »cijene« izbora sve do odgovornosti političara za obećanja dana u predizbornoj kampanji, teme su travanjskoga izdanja Prilike koje »najavljuju« parlamentarne izbore sredinom mjeseca. Nova Prilika bavi se i pitanjem optimizma, a tema rubrike Ekologija su vodozemci i njihova uloga u zaštiti okoliša. Rubrika Zdravlje raspravlja o pozitivnim i negativnim utjecajima tehnologije po boljitak čovjeka.