Glas Koncila br. 21/2021.

INTERVJU: NOVOIMENOVANI HVARSKI BISKUP RANKO VIDOVIĆ
UDBINA
Misa i molitva za žrtve uz 76. godišnjicu bleiburške tragedije
JERUZALEM
KOMENTAR
VARAŽDIN
Biskupi Zagrebačke metropolije za Tijelovo objavljuju pismo o euharistiji
RIM
Papa o trudnici koja se srami svojega trbuha
NAŠI RAZGOVORI
(PRI)GOVOR ZNANOSTI
KAKO UMJETNOST I UMJETNIK OBNAVLJAJU LICE ZEMLJE
OBITELJ I MEDIJI
VJERNICI LAICI AKTIVNI U CRKVI
REPORTAŽA

Fotografijom i izvještajem s mise uz 76. godišnjicu bleiburške tragedije prvi put na Udbini – otvara se novi 21. broj Glasa Koncila u 2021. godini s nadnevkom nedjelje 23. svibnja uz naslov »Mržnja nikada ne donosi blagoslov i na njoj se ne gradi budućnost«.

Komentar glavnoga urednika Branimira Stanića posvećen je »novoj lokalnoj kulturnoj revoluciji«, a govori o temeljnim vrijednostima koje su dovedene u pitanje na netom održanim lokalnim izborima, s posebnim osvrtom na Zagreb. »Zato je vrijeme koje dolazi još manje politički izazov, a više izazov za čitavo društvo i suvremenu kulturu, pogotovo stoga što se najavljuju promjene koje se planiraju početi provoditi u najvećoj i najbogatijoj hrvatskoj lokalnoj zajednici. S obzirom na to da se planiraju dalje nagrizati dominantne vrjednote u Hrvatskoj, očito među vjernicima dolazi vrijeme za pojačanu i pomnu brigu o djeci, njihovu odgoju, duhovnom i tjelesnom zdravlju, kao i zdravlju obitelji i društva u cjelini, u skladu s kršćanskim vrjednotama«, napisao je Stanić.

Za Glas Koncila javio se hrvatski franjevac Siniša Srebrenović iz Svete Zemlje ranjene sukobima te pokazao na koji način kršćani prolaze u izraelsko-palestinskom sukobu. U prilogu se govori i kako bi se prema sukobu na Bliskom istoku trebali postaviti katolici.

U intervjuu sugovornik je novoimenovani hvarski biskup Ranko Vidović koji iznosi vlastita životna iskustva te svjedočanstvo o izlječenju za koje je uvjeren da je posredovao zagovor Blažene Djevice Marije. Istodobno promišlja i govori o pastoralu koji su gradili njegovi prethodnici u Hvarskoj biskupiji. »Svećenik mora imati ‘veliko uho’ za slušanje, a to se odnosi i na biskupsku službu u kojoj treba slušati svećenike, slušati narod. Slušanje ljudskih patnja, ljudskih problema jako je važno jer to je temelj pastorala«, kazao je mons. Vidović.

Kako umjetnost i umjetnik obnavljaju lice zemlje tema je teološkoga osvrta o čemu govori umjetnica Karin Grenc iz Splita, dok je na stranicama Reportaže prikazan rad Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta u Zagrebu pod nazivom »Mlado sveučilište za odgoj unikata suvremenoga doba«.

U rubrici »Katolici u manje poznatim zemljama svijeta« predstavljen je život katolika u Antigvi i Barbudi, zemlji potomaka afričkih robova, dok se u rubrici »Naši razgovori« odgovara na pitanja: Smije li se išta dirati nakon pričesti?, Jesu li trudnice obvezne postiti?, Je li zaštita okoliša samo stvar ljevice?

Duhovni pastir i nogometaš Bruno Lovaković, župni vikar u župi sv. Križa u Ogulinu, koji je pola godine punopravni član NK Ogulina, jedne od uglednijih nogometnih družina u Karlovačkoj županiji govori kao »vezni igrač na dva terena«.

U rubrici »Prigovor znanosti« piše se o uglednome profesoru koji je stao u obranu – rukovanja, dok se u rubrici »Obitelj i mediji« prikazuje kako španjolski profesor otkriva kako se manipulira »pandemijskim« vijestima.

Uz novi broj Glasa Koncila objavljen je i mjesečni magazin »Prilika«.

IZVORGlas Koncila br. 21/2021.
Prethodni članakGlas Koncila br. 21/2021
Sljedeći članakCRKVA SV. IVANA KRSTITELJA U LUMBARDI Crkvu su rušili i gradili, no spomen na nju živi