Glas Koncila br. 22/2022.

INTERVJU: DR. ANDREJ GRUBIŠIĆ
LUDBREG
Proslavljen Četvrti nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji
PRAVNA ANALIZA
SUDIONICI FORUMA+ IZ BERLINA I LONDONA
»Što mladi katolici mogu donijeti Europi?«
KOMENTAR
LURD
Na međunarodnom hodočašću vojnici 40 zemalja zazivali Gospu Lurdsku za mir
ZAGREB
Apeli sa VII. konvencije Hrvatskoga svjetskoga kongresa
NAŠI RAZGOVORI
SPLIT
Deset poruka sa znanstvenoga skupa o prizivu savjesti zdravstvenih djelatnika
ZAGREBAČKI »DIES THEOLOGICUS« O TRAJNOJ SLUŽBI KATEHETE
VJERNICI LAICI AKTIVNI U CRKVI
REPORTAŽA

»Sada neka se riječ u obiteljima prepusti Gospodinu« – misao je i  naslovna tema koju novi broj Glasa Koncila, priređen za nedjelju 29. svibnja, svojim čitateljima donosi sa Četvrtoga nacionalnoga susreta hrvatskih katoličkih obitelji u Ludbregu.

Komentar glavnog urednika Glasa Koncila Branimira Stanića nosi naslov »Usluga nasljednicima« i osvrće se na dokument Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti koji je u susjednim zemljama izazvao oštre reakcije. »Jasnoća kojom su akademici pobrojili ključne prijeporne i neriješene točke između Hrvatske i pojedinih zemalja, to jest sve ono što duboko diskriminira hrvatski narod, ni u kojem dijelu ne pokazuje pretenzije na njihova teritorijalna, kulturna i materijalna dobra i ničim ne ugrožava identitet tih triju zemalja, kao što je to od osamdesetih godina prošloga stoljeća bio slučaj s ideološkim pamfletom SANU-a«, piše Stanić.

Sugovornik u središnjem intervjuu je ekonomski analitičar dr. Andrej Grubišić koji govori u nužnosti reforme mirovinskog sustava i utjecaju političkih odluka na rast inflacije. »Ne vidim ni jedan uzrok današnjoj inflaciji koji ne proizlazi kao posljedica državne intervencije, odnosno loših postupaka: nesuvisle monetarne politike, zabrane kretanja ljudi i obavljanja poslovnih djelatnosti zbog koronavirusa, ratnih događanja«, rekao je u intervjuu među ostalim dr. Grubišić.

Umjesto prikaza vjerskoga života neke od hrvatskih župa, rubrika Reportaža čitatelje vodi u tridesete godine prošloga stoljeća i otkriva kako je svećenik Alojzije Stepinac postao nadbiskup. Kako je došlo do imenovanja i kako je svećenik Stepinac postao najmlađi nadbiskup na svijetu dosad je najopširnije pisao Aleksa Benigar, no otvaranjem vatikanskih arhiva novi dokumenti iz vremena pape Pija XI otkrivaju dodatne detalje kako je tekao cijeli proces.

U reportažnom je stilu prikazan i život katolika u Zambiji. U rubrici Vjernici laici aktivni u Crkvi svoje vjersko svjedočanstvo iznosi mlada animatorica Petra Tirić.

Uz obilje drugih vijesti iz Crkve u Hrvatskoj i svijetu novi broj Glasa Koncila donosi i mjesečni magazin »Priliku« u čijem je središtu pozornosti socijalna politika i obitelj.