Glas Koncila br. 26/2022.

INTERVJU: MONS. MILAN ZGRABLIĆ UZ REĐENJE ZA BISKUPA U ZADRU
RIM
Svaki je član obitelji za Crkvu protagonist
IZ SUDSKE PRAKSE
U FOKUSU
Okrugli stol o vjeronauku u suživotu
KOMENTAR
BJELOVAR
Biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine o potrebi obnove pastorala mladih
LIVNO
Koliko je svećenika u BiH?
NAŠI RAZGOVORI
(PRI)GOVOR ZNANOSTI
TEOLOŠKI OSVRT
ZAPAŽANJA
VJERNICI LAICI AKTIVNI U CRKVI
OBITELJ I MEDIJI
REPORTAŽA

Izvještajem o Desetom svjetskom susretu obitelji u Rimu, uz prigodnu naslovnu fotografiju pape Franje i trudnice, otvara se novi broj Glasa Koncila, priređen za nedjelju 26. lipnja.

Glavni urednik Glasa Koncila Branimir Stanić u komentaru govori o obitelji i produbljivanjima krize. »U doba kada se politika sve više bavi peglanjem imidža i karijerama, u doba kada se javnosti jeftinim trikovima kao kakva novost poslužuju već davno prihvaćena ideološka stajališta povezana s brakom i obiteljima, u doba u kojem se karijere vladajućih grade na protokolima i na više ili manje uspješnoj raspodjeli sredstava koja dolaze iz još uvijek krcatih europskih fondova, obiteljima je potrebna stvarna pomoć«, upozorava Stanić.

Sugovornik u središnjem intervjuu je novoimenovani zadarski nadbiskup koadjutor Milan Zgrablić koji je s Glasom Koncila razgovarao u danima duhovne i logističke pripreme za svoju biskupsku službu. »U Crkvi nema mjesta ideologiji. Ako na povijest gledamo kao na korijen i blago prokušanih vrlina koje rastu, ne ćemo ostati prikraćeni za bogatstva vjere, duhovnosti i mnogih ljudskih i kršćanskih vrlina koje se prenose iz generacije na generaciju. Vrline koje struje žilama povijesti Crkve siguran su temelj i neprocjenjivo bogatstvo pojedinca, obitelji i naroda«, rekao je među ostalim mons. Zgrablić, čije je biskupsko ređenje u zadru zakazano za subotu 25. lipnja.

Među vijestima iz Crkve u Hrvatskoj novi je broj Glasa Koncila veliku pozornost pridao okruglom stolu o vjeronauku na kojem su uz predstavnike Katoličke Crkve sudjelovali predstavnici osam vjerskih zajednica koje djeluju u Republici Hrvatskoj, a čitava je stranica također posvećena i proslavi sv. Vida u Rijeci.

Rubrika Teološki osvrt predstavlja razmišljanja pape Franje o stanju u Crkvi i ratu u Ukrajini. U rubrici Vjernici laici aktivni u Crkvi svoje vjersko svjedočanstvo iznosi župni animator te voditelj zbora mladih Bjelovarsko-križevačke Josip Deglin. Rubrika Reportaža čitatelje vodi u župe Prelošćica, Gušće i Kratečko u Sisačkoj biskupiji.

Uz novi broj Glasa Koncila dolazi i magazin Prilika.