Glas Koncila br. 27/2018.

INTERVJU: O. SREĆKO KORALIJA
NOVIH 68 SVEĆENIKA CRKVE U HRVATA
Naši mladomisnici 2018.
MLADI MLADIMA
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
KREIRANO 14 KARDINALA
Služiti Kristu u vjernom Božjem narodu
SLAVONSKI TKALAC I POSTOLAR
DOKUMENT O ŠPORTU
BRANITELJ POGOĐEN BOLESTIMA
POVIJESNI FELJTON
KOMUNIKACIJA U ŽUPI

O svečanom slavlju pola stoljeća Subotičke biskupije pod naslovom „Neka se oduševljeno ispovijeda vjera pradjedova“ izvještava se na naslovnici novoga broja Glasa Koncila s nadnevkom 8. srpnja koji na duplerici donosi fotografije i informacije o mladomisnicima Crkve u Hrvata – novih 68 svećenika, oblikovatelja crkvenoga zajedništva.

U komentaru zamjenik glavnoga urednika Branimir Stanić piše što povezuje pontifikat pape Franje i Hrvatsku kao 28. članicu Europske unije kroz jedan od simbola djelovanja pape Franje: odlazak na periferije. „Kada bi predstavnici vlasti otišli na ‘periferije’ tako da postanu spremni da ih istina s kojom će se suočiti promijeni, shvatilo bi se da sudbinu Hrvatskoj ne kroji politička i društvena većina“, napisao je zamjenik urednika Stanić.

Sugovornik Glasa Koncila doktorand na Cambridgeu i bibličar koji govori više od 20 jezika o. Srećko Koralija u intervjuu progovara o odnosu vjere i znanosti, ali i otporima u hrvatskoj akademskoj zajednici koja se protivi suradnji s teologijom i teolozima, kao i slici kršćanina u današnjem društvu. „Kršćanin bi trebao biti čovjek otvorenih očiju, propovjednik ljepote i dobrote. Glavni je poziv čovjeka da bude čovjek, ostalo se već posloži u mozaik. Ljudima zapravo treba pozitiva bez naivnosti i ljubav bez sladunjavosti“, smatra o. Koralija.

Da žele ostati uz baštinu župe, mjesta i kraja te ne razmišljaju o napuštanju Slavonije svjedoče u priči troje sugovornika Glasa Koncila te otkrivaju kako žive tkalac, glazbenica i slavonski postolar.

Na stranici povijesnoga feljtona započinje nova nizanka koja donosi životopise široj hrvatskoj javnosti manje ili više poznatih, ali i potpuno nepoznatih hrvatskih isusovaca: misionara, istraživača, znanstvenika, profesora, književnika, diplomata i ispovjednika od 16. do 20. st. na različitim kontinentima te prikazuje njihovu djelatnost, doprinose i okolnosti u kojima su djelovali. U prvom je nastavku zaboravljenih hrvatskih velikana predstavljen o. Ignacije Szentmartony – matematičar i astronom te istraživač Amazonije.

U jeku završnice Svjetskoga nogometnoga prvenstva novi broj Glasa Koncila donosi drugi nastavak teološkoga osvrta koji prikazuje sadržaj prvoga sustavnoga crkvenoga dokumenta o športu kojega prikazuje kao školu ljudskosti, predvorje svetinje, ali i područje zloporaba. „Bez pravila ne bi bilo smisla igre i natjecanja. U nogometnoj igri, primjerice, ako lopta nije potpuno prešla crtu vrata, nije gol. U nekim slučajevima pravila nam pomažu shvatiti da pravednost nije nešto posve subjektivno, nego da imaju objektivnu dimenziju, premda ih se susreće u obliku igre“, piše među ostalim u dokumentu.

Ostale rubrike donose zanimljive teme: „Prigovor znanosti“ piše o mehanizmima industrijskoga nasrtaja na znanost, „Propisi-pravo-pravda“ o mirovinskoj reformi i njezinim kritičarima, „Mladi mladima“ pišu o odmoru i blagoslovu samostanske kulture, tišine i duhovnoga predaha, „Drugačiji su među nama“ predstavlja Branka Ištuka, umirovljenoga dočasnika Hrvatske vojske koji unatoč tome što je pogođen bolestima utjehu pronalazi u pjevanju.

Izvještava se o trećem hrvatskome iseljeničkome kongresu u Osijeku i Vukovaru, ljetnom susretu hrvatskih misionara i misionarki, useljenju Hrvatskoga katoličkoga radija u nove prostore na HBK-u te druge vijesti i izvještaji iz svih hrvatskih (nad)biskupijskih središta.

Inozemne su stranice posvećene kreiranju 14 novih kardinala koji odražavaju univerzalnost Crkve, posjetu državnoga tajnika Svete Stolice kardinala Pietra Parolina Srbiji, a iz Njemačke se prijenose detalji oko objavljenoga spornoga dokumenta tamošnje biskupske konferencije o „interkomuniju“ koji nije obvezujući, ali je pomoć u orijentaciji.