Glas Koncila br. 27/2020.

INTERVJU: DR. IVAN MIHANOVIĆ
DRAŽEN HEGEDIĆ
ZAGREB – VID
Velike zahvalnice za svećeništvo
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
ĐAKOVO
»Mogu reći da smo za sada svi dobro«
VATIKAN
O primjeni enciklike »Laudato si’«
DR. MIRKO BAKULA
GRADINA
Došle moći sv. Romualda
MAGAZIN ZA ŽIVOT »POHOD«
PULA – KATEDRALNA ŽUPA

Drevna sakramentalna gesta polaganja ruku na glavu Božjega izabranika, novoga svećenika, dominira na naslovnici novoga broja Glasa Koncila, 27. u tekućoj godini, s nadnevkom od nedjelje 5. srpnja. Konkretno, na naslovnoj je stranici fotografija s ređenja u Sisku, gdje je biskup Vlado Košić zaredio trojicu svećenika, a niz izvještaja o svećeničkim ređenjima započinje na naslovnici izvještajem iz Splita, gdje su po rukama nadbiskupa Marina Barišića u red prezbitera zaređena osmorica đakona. Na naslovnici dominira i znakoviti naslov: »Ovaj svijet vas treba jer treba Boga«.

Tema svećeništva zauzima podosta prostora u novome broju Glasa Koncila, jer se donose izvještaji i o zajedničkim proslavama 25. obljetnice misništva 28 svećenika u Zagrebu te petorice svećenika u Vidu u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji. U oba su slučaja slavlja predvodili nadbiskupi, kardinal Josip Bozanić i Marin Barišić. U taj niz spada i zlatomisničko slavlje, također s domaćim biskupom Matom Uzinićem, svećenika Franje Draguna iz Dubrovačke biskupije.

Pod naslovom »Bačeni glasovi« urednik Glasa Koncila mons. Ivan Miklenić osvrće se na predstojeće parlamentarne izbore. Bačeni su glasovi oni glasovi kad građanin na izborima, svjesno ili nesvjesno, nepravilno popuni glasački listić. Bačeni su glasovi, kaže urednik, i svi oni glasovi dani listama koje ne prijeđu izborni prag, jer se ti glasovi prema postojećem izbornom zakonodavstvu onima koji imaju najviše glasova. Urednik se kratko osvrće na te fenomene, kao i na činjenicu da će se izbori odvijati u posebnim okolnostima obzirom na epidemiju koronavirusa. Ipak, najviše se urednik bavi ideološko obojanom prevlašću manjine nad većinom u Hrvatskoj. U tom kontekstu kaže: »Nije neobično što se u predizbornoj kampanji pretjeruje, ali jest neobično što u Hrvatskoj baš nikako u realnom životu stvarni hrvatski nacionalni ciljevi i interesi ne mogu dobiti prioritet. U sučeljavanju s tim bitnim hrvatskim problemom uz postojeće izborno zakonodavstvo ništa ne pomažu ni izbori ni na kojoj razini pa ostaje gorak okus da su i na izborima dani glasovi zapravo bačeni glasovi.« Ipak, dužnost je izaći na izbore, makar kako bi »pokušali zaustaviti i onemogućiti upravo one koji bi osvajanjem mandata mogli učiniti više zla od drugih«.

Dr. Ivan Mihanović, jedan od koordinatora zagrebačkoga »Hoda za život« te izvršni direktor nevladine udruge »Vigilare« gost je u redovitome intervjuu u novome broju Glasa Koncila. Sugovornik se osvrće na različite elemente »kulture smrti«, na njezinu sve veću agresivnost, ali i na buđenje suprotnih trendova. »Svi ‘hodovi za život’ kao i konzervativna društvena scena općenito živnuli su tijekom posljednjih osam godina prije svega zbog onih koji se žele nametnuti nasilnim idejama, koje nisu prirodne ljudima u Hrvatskoj. Ne postoje unisona mišljenja o prijepornim pitanjima kao što su prošlost i ljudska prava. No to nužno ne govori o nekim dubokim podjelama u hrvatskom društvu. Poticajno je vidjeti da se u Hrvatskoj još borimo i da nismo otupjeli kao neka zapadna društva«, kaže među ostalim dr. Mihanović.

Reportaža u novome broju Glasa Koncila upoznaje čitatelje sa župnom zajednicom Uznesenja Blažene Djevice Marije u Puli.

Svoju životnu i vjerničku priču, u rubrici »Vjernici laici aktivni u crkvi«, iznosi župni pastoralni vijećnik i voditelj obiteljske zajednice u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Karlovcu, na čijem se teritoriju nalazi i Nacionalno svetište sv. Josipa. Svojevrsni »Amen« na svoje svjedočanstvo taj otac obitelji s troje djece, inače inženjer strojarstva, izražava u posljednjoj rečenici koja je izabrana za naslov priloga: »Predobro nam je zajedno pod zaštitom Majke Božje i sv. Josipa«.

U novome broju Glasa Koncila svjedoči i urolog dr. Mirko Bakula s Klinike za urologiju KBC-a Zagreb. Osim o stručnim temama, sugovornik svjedoči i o ljubavi prema domovini, što uključuje i zagovaranje ostanka u Hrvatskoj. »Vjerujem u Bolje sutra za svoju djecu«, riječi su dr. Bakule koje je uredništvo odabralo za naslov teksta.

Glas Koncila donosi i prvi dio prikaza dokumenta »U hodu za skrb o zajedničkom dobru« koji je, o petoj obljetnici objavljivanja enciklike »Laudato si’« pape Franje, sastavilo više dikasterija Svete Stolice. Naglasak dokumenta je na »operativnim prijedlozima«, tj. na konkretnim nadahnućima i posljedicama vjerničkim zajednicama i pojedincima kako bi snažnije zaživjele poruke i pozivi spomenute enciklike o brizi za zajednički dom, tj. o integralnoj ekologiji.

Stranice novoga broja Glasa Koncila ugostile su i »Pohod«, novi magazin pokreta zagovaratelja života (»pro life«) u Hrvatskoj. »Pohod« je zamišljen kao tromjesečnik, a do sada su izašla dva broja.