Glas Koncila br. 28/2022.

INTERVJU: »PRVA ŽENA« BISKUPSKE SINODE S. NATHALIE BECQUART
PAPINO APOSTOLSKO PISMO
BRUXELLES
KOMENTAR
RIJEKA
Hrvatski misionari vode bitku protiv siromaštva
TEOLOŠKI OSVRT
ĐAKOVO
Kako će izgledati katolička osnovna škola u Slavonskom Brodu
ZAGREB – SAD
Bl. Alojzije Stepinac ponovno osvajao Ameriku
NAŠI RAZGOVORI
VJERNICI LAICI AKTIVNI U CRKVI
(PRI)GOVOR ZNANOSTI
SISAK
Nova godina za 2300 korisnika sisačkih Caritasovih paketa radosti
NAŠI MLADOMISNICI 2022.
Stasao novi naraštaj prezbitera Crkve u Hrvata

Prizorom s dosad najvećega događaja posvećena Franji Kuhariću, simpozija povodom 20. godišnjice njegove smrti, otvara se novi broj Glasa Koncila za nedjelju 10. srpnja. Izvještaj sa skupa na kojemu je predstavljeno čak 28 izlaganja o crkvenoj i društvenoj, ali i kulturnoj i duhovnoj ulozi kardinala koji je postao simbolom Crkve u Hrvata donosi rubrika »U fokusu«.

Žalac nedavne ankete o religioznosti u Hrvata usmjeren baš na Katoličku Crkvu u uredničkom komentaru razotkriva Branimir Stanić. »S obzirom na površno postavljena pitanja i često navijački oblikovana tumačenja odgovora ispitanika, više bi mogla biti riječ o razonodnom sadržaju nego o ozbiljnoj analizi«, istaknuo je. No sinodska Crkva se ni takvih se anketa ne treba bojati. »Teško da postoji i jedna institucija o svijetu koja se tako ozbiljno osluškuje i propituje svoje djelovanje kao što je to Crkva«, zaključuje Stanić.

Napredovanje sinodskoga hoda Crkve tema je intervjua sa s. Nathalie Becquart, podtajnicom Biskupske sinode. Najviše pozicionirana žena Vatikana uz suvremene izazove europskomu zajedništvu osvrnula se i na krizu redovništva na Zapadu. »Nije moguće biti časna sestra na način kako se to bilo prije sto ili dvjesto godina. No inkulturacija karizme nije laka. Uostalom, s istim se izazovom suočava i Crkva: kako biti ista Crkva, ali u novim prilikama?« Presudan izazov za Crkvu francuska redovnica prepoznaje upravo u ostvarenju vizije zajedništva Drugoga vatikanskoga koncila. »Ima jako puno vjernika svih kategorija koji imaju veliku želju za sinodskom Crkvom, a to je inkluzivna, gostoljubiva, bratska Crkva«, zaključuje Becquart.

Na bratstvo u ljepoti namjesto liturgijskih polemika pozvao je i papa Franjo u pismu »Desiderio desideravi«, čije naglaske donosi rubrika »Iz Crkve u svijetu«, a etičke je probleme tehnoloških rješenja za uklanjanje korupcije u »Teološkom osvrtu« naglasio bioetičar dr. Odilon Singbo. Bioetičke rasprave i u europskim je institucijama pokrenula nedavna presuda američkoga Vrhovnoga suda u rubrici »U fokusu«, što komentira specijalist za europske politike Mislav Barišić, dok profesionalni koćar Joško Pedišić u rubrici »Susret« otkriva neka od rješenja za nevolje hrvatskih ribara u borbi s europskim zakonodavstvom.