Glas Koncila br. 3/2020.

INTERVJU: STJEPAN GADŽO
VESNA ŠANIĆ
DOM NA SUŠAKU
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
MLADI MLADIMA
MOTUPROPRIJ »APERUIT ILLIS«
VIKENDI SRCA MARIJINA
GVOZDANSKO
Spomen na herojsku obranu hrvatskih ognjišta
FELJTON
REPORTAŽA IZ VIŽINADE

Naslovnicom koja donosi fotografiju na kojoj su u Sikstinskoj kapeli papa Franjo i diplomati akreditirani pri Svetoj Stolici te pripadajući tekst o događaju, otvara se novi broj Glasa Koncila, priređen za 19. siječnja.

Na susretu s diplomatima, Sveti je Otac citirao afričku poslovicu koja kaže da je »za odgoj djeteta potrebno čitavo selo«. »Takvo ‘selo’ mora u središte staviti osobu, promicati kreativnost i odgovornost radi sposobnosti za stvaranje dugoročnih projekata te oblikovati osobe koje su kadre staviti se u službu zajednice«, naglasio je papa Franjo. U svome je obraćanju naglasio da su mladi budućnost, nada i sadašnjost, potaknuo na »očuvanje plamena dijaloga i samokontrole« te upozorio kako kriza Sjedinjenih Država i Irana može položiti temelje sukoba širih razmjera.

Glavni urednik Glasa Koncila mons. Ivan Miklenić u svome se komentaru naslovljenom »Zavjera protiv istine« dotaknuo slučaja smjenjivanja Bore Nogala, ravnatelja Dječje bolnice na Srebrnjaku u Zagrebu. »Ne može opstati država u kojoj je lažna optužba dovoljna za skidanje nečije glave, odnosno država u kojoj lažna optužba uživa snagu očite istine te se onda po njoj postupa ostavljajući zainteresiranu javnost u neznanju i zabludi… Naime, u slučaju Srebrnjak nije žrtva samo smijenjeni ravnatelj, nego je žrtva istina, koja je grubo pogažena, iznakažena i prognana, a u drugom koraku žrtva je i pravda«, istaknuo je mons. Miklenić. »Svako postupanje u kojem je najprije pogažena istina, s njom ujedno i pravda, očito je nasilje koje dovodi u pitanje i pravni poredak, a kad u takvu postupanju sudjeluju tijela javne vlasti, dovodi se u pitanje cjelokupni državni ustavnopravni poredak, odnosno Republika Hrvatska«, dodao je glavni urednik.

Među središnjim tekstovima koji nose novi broj Glasa Koncila su razgovor sa Zvonimirom Kvesićem, koordinatoru programa »Vikendi Srca Marijina«, koji je tijekom protekle tri godine pomagao brojnim parovima koji su se borili s neplodnošću, te reportaža iz prvog doma u Hrvatskoj za skrb za osobe s demencijom na Sušaku koji je nastao pod okriljem riječkog Caritasa te njime upravlja privremena ravnateljica s. Mirjam Jerković.

»Činjenica da ne može tako lako doći do djeteta u braku dovoljno je potresna svakom paru, pa još inzistiranje okoline zna biti naporno i ne pridonosi rješenju. Bitno je da par kroz sve to prođe, da prihvati situaciju, a taj proces osvještavanja i saznavanja da postoji problem nije uvijek jednostavan ni lak«, rekao je Kvesić.

Među ostalim vijestima i tekstovima na izdanju od 32 stranice, Glas Koncila donosi i nagovor koji je papa Franjo izrekao prilikom krštenja 32 djece u Sikstinskoj kapeli o blagdanu Krštenja Isusova te vijesti o prilogu o celibatu koji je pokrenuo žustre rasprave. »Koliki samo – tužno je to reći – koliki učenici Gospodinovi popit paunova se prave da su Gospodinovi učenici. Nije dobar učenik onaj koji se šepiri. Dobar je učenik ponizan, blag, onaj koji čini dobro a da se ne vidi«, poručio je Sveti Otac u Sikstinskoj kapeli.

U rubrici Intervju Glas Koncila razgovarao je sa dr. sc. Stjepanom Gadžom, docentom na katedri za financijsko pravo Pravnog fakulteta u Rijeci i međunarodnim stručnjakom za oporezivanje multinacionalnih tvrtki. Docent Gadžo se u razgovoru dotaknuo fenomena izbjegavanja plaćanja poreza, čemu pribjegavaju broje multinacionalne tvrtke koje posluju i na hrvatskom tržištu. Docent Gadžo istaknuo je da Europska unija još uvijek nema čvrste mehanizme pravednije oporezivanja multinacionalnih kompanija. Situaciju dodatno komplicira i razvoj digitalnih tehnologija te »digitalne ekonomije«, a međunarodna pravila koja reguliraju takvo poslovanje osmišljena su dvadesetih godina prošlog stoljeća, čime su zastarjela u kontekstu suvremenog svjetskog gospodarstva.

U teološkom osvrtu Darko Grden piše drugi nastavak osvrta na motuproprij »Aperuit illis« ususret Nedjelji Božje riječi, koji ističe potrebu za duhovnom i ustrajnom bliskošću sa Svetim pismom.

Ovotjedna reportažu Vlado Čutura donosi iz župe sv. Jeronima u Vižinadi, a u rubrici Mladi mladima odgovara se na pitanje kakvo je mjesto mladih u hrvatskom društvu.